Exclusief voor abonnees

Hoe kan het ijs zelfs op de koudste plek op aarde smelten?

Als het over smeltende ijskappen gaat, gaat het bijna altijd over de Noordpool. Maar nu blijkt ook op de Zuidpool het ijs veel sneller te smelten dan gedacht. Verontrustend, omdat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt. Wat betekent dat voor onze zeespiegel?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de afgelopen tien jaar is het ijsverlies op de Zuidpool verdrievoudigd: van 75 naar 219 miljard ton per jaar. Dat bleek woensdagavond uit de meest uitgebreide studie naar het ijs op Antarctica ooit, gepubliceerd in wetenschapsblad Nature.

Dat is verrassend en verontrustend, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Metereologie aan de Universiteit Utrecht en een van de hoofdonderzoekers van het onderzoek. "Op de zuidpool ligt een enorm potentieel aan zeespiegelstijging." De ijskap van Antarctica is gemiddeld 2200 meter dik, op het dikste punt zelfs bijna 5 kilometer. Als die helemaal zou smelten, zou de zeespiegel wereldwijd met 58 meter (!) stijgen. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos De Wever

    Ja, nu lees ik net dat Antartica 95% van zijn ijs kwijt is en dat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt:'Sinds de start van de metingen in het jaar 1990, nam het poolijs met 95 procent af.' Dan moet gans Nederland toch wel onder water staan, want van de resterende 5% ijs dat nog kan smelten, gaat het water niet fel meer stijgen.

  • Charlie Deb

    Raar dat hier 2 dagen geleden een bericht stond dat er voor eerst bijna Min 100 graden op Antarctica stond ??? Wat moeten we nu geloven

Lees meer