Door uitlaatgassen verliezen honingbijen hun reukzijn en kunnen ze geen voedsel meer vinden.
PHOTO_NEWS Door uitlaatgassen verliezen honingbijen hun reukzijn en kunnen ze geen voedsel meer vinden.

Honingbijen sterven door uitlaatgassen

Uitlaatgassen zorgen ervoor dat honingbijen de geur van bloemen niet meer herkennen. Dat blijkt uit een studie van de University of Southampton. Door de gassen kunnen bijen steeds moeilijker voedsel vinden en sterven ze.

"Honingbijen hebben een heel gevoelige reukzin en kunnen heel goed verschillende geuren leren herkennen", legt Tracey Newman, neurowetenschapper aan de University of Southampton uit.

Volgens de studie veranderen dieseluitlaatgassen bepaalde chemicaliën in bloemen. Hierdoor verandert hun geur en kunnen bijen die niet meer herkennen. "Daardoor zijn uitlaatgassen heel schadelijk voor bijenkolonies en de bestuiving van bloemen", zegt Newman.

Cruciaal voor de mensheid
Drie kwart van alle voedselgewassen ter wereld rekenen op bestuiving door bijen en andere insecten om te overleven. De totale omzet van de bestuivingsindustrie bedraagt jaarlijks meer dan 160 miljard euro. "Bestuiving is cruciaal voor de mensheid", zegt Newman.

Volgens Guy Poppy, ecologist en professor in Southampton zijn uitlaatgassen lang niet het enige probleem. Ook ziektes en het gebrek aan leefomgevingen rijk aan bloemen dragen bij tot de bijensterfte.  "Uitlaatgassen zijn niet de hoofdoorzaak van de bijensterfte, maar dat we er een nieuwe hebben gevonden is voor hen alleen maar negatief", zegt Poppy.

Lees meer