Minister Schauvliege benadrukt de voordelen van groen in de stad.
BELGA Minister Schauvliege benadrukt de voordelen van groen in de stad.

Investeren in groen in de stad rendeert

Groen in de buurt maakt mensen gezonder, is goed voor het klimaat, bevordert de sociale cohesie en verhoogt de waarde van huizen. Dat blijkt uit een studie van VITO die vandaag in Antwerpen werd voorgesteld, in de aanloop naar de Dag van het Park. Met een brochure en een website wil men lokale besturen en de bevolking inspireren.

Naar aanleiding van de 23ste Dag van Park op zondag, presenteerde Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege in Antwerpen een nieuwe studie 'Investeer in groen. Winst verzekerd'.

De studie, opgemaakt door het Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), toont de voordelen van groen op de omgeving.

"Deze goed onderbouwde studie toont aan dat het loont om te investeren in groen", stelt minister Schauvliege. "Zo verbetert de luchtkwaliteit, zijn er gezondheidsvoordelen en verbetert de sociale cohesie. Dat is zelfs in het geval in deze economisch moeilijke tijden."

Volgens de studie stijgt de vastgoedwaarde tot 20 procent wanneer er in de buurt of op grotere afstand groen aanwezig is. Veel groen zorgt er ook voor dat bij zware regenval, het water een tijd wordt vastgehouden, waardoor de kans op wateroverlast verkleint. Het Agentschap Natuur en Bos lanceerde de website www.mijngroenidee.be, waarop burgers ideeën kunnen posten en lezen. Van de VITO-studie werd ook een brochure gemaakt waarmee besturen inspiratie kunnen opdoen.

Lees meer