Acteur Javier Bardem op een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York.
AFP Acteur Javier Bardem op een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York.

Javier Bardem pleit voor VN-Oceanenverdrag: “Oceanen op punt te bezwijken en we zijn allemaal verantwoordelijk”

In New York zijn vertegenwoordigers uit de hele wereld bijeen om er op vraag van de Verenigde Naties te onderhandelen over een wereldwijd Oceanenverdrag. Ook de Spaanse acteur Javier Bardem en An Lambrechts, verantwoordelijke voor de Belgische Protect The Oceans-campagne van Greenpeace, zijn van de partij.

Bardem vroeg in een fel pleidooi op de zetel van de Verenigde Naties aan de VN-afgevaardigden om bij hun regeringen aan te dringen op een sterk mondiaal Oceanenverdrag dat moet helpen om tegen 2030 minstens 30 procent van de wereldzeeën te beschermen. 

We kunnen niet in ontkenning leven.

Javier Bardem

"Wat er tijdens deze conferentie gebeurt, zal een diepe impact hebben op het leven in onze oceanen en op de toekomst van de mensheid. De afgevaardigden moeten beseffen dat de wereld toekijkt, we kunnen het ons niet veroorloven om dit fout aan te pakken", verklaarde Bardem, die deelneemt aan een campagne van milieuorganisatie Greenpeace. 

"Onze oceanen staan op het punt om te bezwijken en we zijn allemaal deels verantwoordelijk", luidde het voorts. De acteur betreurde tot de slot de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de Verenigde Staten terug te trekken uit het akkoord van Parijs, een onderdeel van het Klimaatverdrag. "We kunnen niet in ontkenning leven", hekelde hij.

Documentaire

Aan het begin van de VN-conferentie werd vervolgens in avant-première de documentaire ‘Sanctuary’ van regisseur Alvaro Longoria getoond, over diens reis naar de Weddellzee bij Antarctica, een gebied dat dringend bescherming nodig heeft. Bardem, die de documentaire produceerde, nam ook zelf deel aan deze expeditie.

An Lambrechts sloot zich aan bij het pleidooi van Bardem. "Onze oceanen behoren tot de minst beschermde gebieden ter wereld. Deze onderhandelingen zijn onze beste kans om minstens een derde van onze oceanen te beschermen tegen 2030. Dat is volgens wetenschappers nodig om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, de biodiversiteit te beschermen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen veilig te stellen. België heeft al een ambitieuze positie ingenomen. We rekenen op ons land om een voortrekkersrol te blijven spelen in de onderhandeling van een nieuw en sterk VN-Oceanenverdrag", aldus Lambrechts in een mededeling van Greenpeace. 

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstrepen

    Ga vooral daar kijken waar de echte vervuiling dagelijkse koste is en waar ze hele bossen vernietigen voor gewin.

  • Peter Janssens

    raf peeters van 2030 is er geen bevolkings groei meer !

Lees meer