2 Anuna De Wever gisteren tijdens de dertiende klimaatbetoging van Youth For Climate
BELGA Anuna De Wever gisteren tijdens de dertiende klimaatbetoging van Youth For Climate

Meer dan 26.000 wetenschappers steunen Anuna De Wever en andere klimaatspijbelaars

ScientistsForFuture, een internationaal collectief van wetenschappers, betuigt in een open brief in het wetenschappelijke magazine Science zijn steun voor de klimaatspijbelaars. De brief werd ondertussen door 26.800 wetenschappers ondertekend. “Hun zorgen zijn gerechtvaardigd en worden ondersteund door de beste beschikbare wetenschap. De huidige maatregelen ter bescherming van het klimaat en de biosfeer zijn zeer ontoereikend”, klinkt het. 

"De enorme mobilisatie van de klimaatbewegingen van jongeren laat zien dat zij de situatie begrijpen. Wij keuren hun eis voor snelle en krachtige actie goed en ondersteunen deze", aldus de wetenschappers, verwijzend naar de wereldwijde klimaatbewegingen van jongeren. Onder de auteurs van de brief ook twee Belgische wetenschappers, Jean-Pascal van Ypersele (UC LOuvain), die twee weken geleden liet kennen dat hij zal dingen naar het voorzitterschap van het IPCC, en Sara Vicca (UAntwerpen). 

De wetenschappers verwijzen naar het klimaatakkoord van Parijs, waarin 194 staten en de Europese Unie, akkoord gingen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. In de open brief staat dat het "van cruciaal belang" is om onmiddellijk de uitstoot van CO2- en andere broeikasgasgassen te verminderen.
ScientistsForFuture legt daarvoor de verantwoordelijkheid bij de geïndustrialiseerde landen. De politici moeten zorgen voor het nodige wettelijke kader en ook voor sociale, technologische en natuurlijke oplossingen, zeggen ze. De wetenschappers eisen dat er niet wordt gewacht tot de jongeren zelf aan politiek kunnen doen.

2 De Belgische wetenschapper Jean-Pascal van Ypersele.
belga De Belgische wetenschapper Jean-Pascal van Ypersele.

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Els Pauwels

    niets mis met een opwarming zou ik zo zeggen, nu moet ik tenmiste niet verhuizen naar spanje of portugal

  • Eida Lam

    En wie zijn die 28000? Waar is dat lijstje met hun referenties ? Oh ja , dat bestaat niet!

Lees meer