6 Meer dan 500.000 mensen namen vandaag deel aan een klimaatbetoging in Montreal.
EPA Meer dan 500.000 mensen namen vandaag deel aan een klimaatbetoging in Montreal.

Meer dan half miljoen mensen nemen deel aan klimaatbetoging in Montreal

In het Canadese Montreal hebben vandaag ongeveer 500.000 mensen deelgenomen aan een klimaatbetoging. Dat hebben de organisatoren van de manifestatie bekendgemaakt. Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was van de partij. De betoging kaderde in de wereldwijde klimaatstaking van vrijdag.

Dit is “de grootste manifestatie uit de geschiedenis van Quebec”, verklaarde François Geoffroy van het collectief ‘De planeet nodigt zich uit in het Parlement’ aan de menigte. De politie gaf geen officieel cijfer vrij. “We zijn minstens met 500.000. Jullie mogen trots zijn op jullie zelf”, voegde een verheugde Thunberg er aan toe. “Het is een noodgeval en we zullen niet werkeloos blijven toekijken. Wij zijn de verandering en de verandering komt eraan”, klonk het voorts. “Deze week kwamen leiders van over de hele wereld in New York bijeen, ze stelden ons opnieuw teleur met hun holle woorden en hun ontoereikende plannen”, verwees de Zweedse naar de VN-top over het klimaat.

lees verder onder de foto:

6 Greta Thunberg liep ook mee met de klimaatbetoging in Montreal.
EPA Greta Thunberg liep ook mee met de klimaatbetoging in Montreal.

De klimaatactiviste had in Montreal ook een ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau. Ze verweet hem dat hij niet genoeg doet om het probleem van de klimaatverandering aan te pakken en voegde eraan toe dat ze hetzelfde zegt aan elke politicus die ze ontmoet. “Mijn boodschap aan alle politici is dezelfde - luister gewoon naar de wetenschap en handel daarnaar”, besloot Thunberg.

6 De Canadese premier Justin Trudeau en klimaatactiviste Greta Thunberg voor de klimaatstaking in Montreal.
REUTERS De Canadese premier Justin Trudeau en klimaatactiviste Greta Thunberg voor de klimaatstaking in Montreal.
6 Beelden van de klimaatbetoging in Montreal.
EPA Beelden van de klimaatbetoging in Montreal.
6 Beelden van de klimaatbetoging in Montreal.
EPA Beelden van de klimaatbetoging in Montreal.
6 Greta Thunberg lacht terwijl ze het register tekent van de stad Montreal terwijl burgemeester Valerie Plante toekijkt.
EPA Greta Thunberg lacht terwijl ze het register tekent van de stad Montreal terwijl burgemeester Valerie Plante toekijkt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer