Getty Images/iStockphoto

Meer plastic dan vis in de zee? Zo maak jij er komaf mee

De cijfers liegen er niet om: 9 miljard kilo plastic belandt jaarlijks in onze zeeën en oceanen. National Geographic wil tegen 2020 1 miljard stuks plastic uit de oceaan houden. En of jij hierbij kan helpen: lees hier hoe jij door je shoproutine aan te passen voorkomt dat er binnenkort meer plastic dan vis in de zee zwemt. En maak je Plastic Plan op stopmetplastic.be.

In je supermarkt
Je steentje bijdragen in de strijd tegen plastic begint met het aanpassen van je shoproutine. Bied een stoffen broodzak aan als je een brood gaat halen, zo voorkom je dat de bakker automatisch naar een papieren zak afgewerkt met plastic folie grijpt. Leg de stoffen zak op een zichtbare plaats zodat je deze niet vergeet. Hetzelfde geldt voor herbruikbare boodschappentassen: leg deze in de kofferruimte van je wagen, berg ze op in je fietszakken of leg ze op een goed zichtbare plaats in huis waardoor je ze niet vergeet bij een volgend winkelbezoek. Betrap je jezelf erop dat je bij het kiezen van groente en fruit naar een plastic zakje grijpt? Stop! Het is de macht der gewoonte die je hiertoe beweegt, vanaf nu pak je het anders aan. Wortelen, tomaten en peren kan je perfect in de boodschappentassen stoppen die je meebracht. Wasmiddel in een kartonnen doos wast even goed als die in een plastic fles. Ga voor ketchup, mayonaise, yoghurt, choco en dagcrème in glazen verpakkingen in plaats van plastic tubes, kies voor een stuk zeep in plaats van een douchegelfles en gebruik shampoobars en houten of bamboo oorstokjes. Heeft je favoriete winkel nog geen shampoobars of oorstokjes van hout of bamboe in de rekken? Leg het winkelpersoneel je vraag voor: hoe groter de vraag, hoe sneller het product in de winkel zal liggen. Ben je verkouden én hopeloos verknocht aan wegwerpzakdoekjes? De zakdoekjes uit een doos bestaan uit minder dik papier dan die uit pakjes wegwerpzakdoekjes, bovendien zitten ze in een kartonnen doos die biologisch afbreekbaar is.

Impulsaankopen
Spring je net voor je aan het werk gaat nog snel even binnen bij je favoriete koffiebar voor een hemelse coffee to go? Houd de barista met dienst je herbruikbare koffiebeker voor, op die manier voorkom je dat je een dampende wegwerpbeker in je handen gestopt krijgt. Ook een hervulbare waterfles is een slim idee, net als een compact verpakt besteksetje dat je altijd en overal met je meedraagt voor als je onderweg een wafel, ijsje, hotdog of smoutebollen wil verorberen. Zo kan je die kleurige plastic vorkjes die naar je lonken heerlijk links laten liggen!

Sla plasticvrije essentials in
Wattenstaafjes van hout of bamboe, een tandenborstel van bamboe: we kunnen er niet omheen, bamboe is niet alleen de snelst groeiende plant op aarde, de houtige grassoort is van nature ook anti-bacterieel waardoor er tijdens het kweken geen pesticiden nodig zijn. Voor het verpakken van voedingswaren kan je herbruikbare vershoudfolie van bijenwas gebruiken en in plaats van wasmiddel uit een plastic fles in te zetten voor een schone was kan je perfect wasnoten gebruiken. Wasnoten zijn vruchten van de zeepnotenboom. De schillen zijn bruin en rimpelig, maar binnenin zit een glanzend laagje saponine verscholen, wat als schuimend wasmiddel kan gebruikt worden. In India worden de schillen van deze bijzondere noten naar verluidt al eeuwenlang gebruikt. Stop de noten in het katoenen zakje dat meestal bij de noten geleverd wordt en stop dit samen met je vuile was in de trommel van de wasmachine. De gebruikte noten werp je na 2 of 3 wasjes in de gft-bak, easy as that!

Bezoek een verpakkingsvrije winkel
Wil je nog een stapje verder gaan, spring dan binnen in een verpakkingsvrije winkel en vul je meegebrachte dozen, potjes, herbruikbare zakken en hippe totebags naar hartenlust. Ohne in Gent, Robuust in Antwerpen, Content in Leuven, Kabas in Mechelen en Zonder Meer in Kortrijk zijn maar enkele van de verpakkingsvrije zaken die Vlaanderen rijk is. Zero waste, daar gaan we voor!

Ontdek hoeveel plastic jij uit de oceaan kan houden op stopmetplastic.be, een initiatief van National Geographic. Elke plastic tas, vork, rietje of beker die jij bespaart, telt mee!

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludwig Steinfort

    Het bedrijf waar ik heeft een speciale boot om de drijfvuil ophaling te doen in de haven van Antwerpen. Maandelijks worden containers vol geladen met afval de op het water drijft. Iemand gooit dit afval toch in het water, niet?

  • medard albrechts

    nu vraag ik mij af, vanwaar komt al die hoop plastiek in de zee, ik heb nog nooit plastiek in de zee gegooid zelfs niet in een beekje, dus de vraag is vanwaar komt die hoop, van welke landen( wel dat die voor de kosten opdraaien om het op te ruimen) , iemand die, hier een zakje weggooit kan onmogelijk in de zee terecht komen, of wel?

Lees meer