Etna
REUTERS Etna

Menselijke impact op klimaatopwarming veel groter dan vulkaanuitbarstingen: “3 enorme uitbarstingen per dag om mens te evenaren”

De Anak Krakatau in Indonesië, de Mount Agung in Bali en de Etna in Sicilië: afgelopen maanden moesten talrijke landen afrekenen met vulkaanuitbarstingen. Het resultaat? Aardverschuivingen, verstoord vliegverkeer en enorme aswolken. Toch is de impact van vulkaanuitbarstingen op de klimaatopwarming minder groot dan die van de mens. Meer zelfs: vulkaanuitbarstingen kunnen een koelend effect hebben.

Terwijl de gitzwarte en onheilspellende wolken rondom een uitgebarsten vulkaan anders doen vermoeden, de impact voor het milieu en de klimaatopwarming blijft beperkt. Terwijl alle vulkanen samen jaarlijks naar schatting zo’n 645 miljoen ton CO2 uitstoten, gaat het bij de mens om miljarden ton CO2: 36 miljard om precies te zijn. “Om de uitstoot van de mens te evenaren, zouden iedere dag drie enorme uitbarstingen moeten plaatsvinden”, aldus Ethan Siegel, Amerikaanse astrofysicus.

Vulkaanuitbarstingen binnen de tropen (Indonesië, zuidelijk Azië, Afrika en Zuid-Amerika) hebben zelfs een verkoelend effect op de aarde. Vulkaanuitbarstingen brengen veel stof en zwavelgassen in de atmosfeer waardoor een beschermende laag ontstaat. De kleinste deeltjes blijven hangen en beschermen de atmosfeer tegen zonnestralen. Logischerwijs koelt de aarde af zodra minder zonnestralen zich een weg doorheen de atmosfeer kunnen banen.

Wereldwijd afkoelend effect 

Dat afkoelend effect kan maanden tot zelfs jaren aanhouden en geldt voor vrijwel de hele aarde. Er is wel een belangrijke uitzondering: in West-Europa zijn de winters na een grote vulkaanuitbarsting in de tropen net milder. De vulkanen op IJsland hebben overigens het grootste temperatuureffect.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ferdinand Engelbeen

    Luc Coosemans, elk broeikasgas heeft zijn eigen spectrum waarin het actief is. Waterdamp heeft het breedste spectrum, maar is niet actief waar CO2 net wel actief is. Dat betekent dat een CO2 verdubbeling theoretisch 1 graad extra opwarming geeft, ongeacht hoeveel waterdamp aanwezig is. SO2 is géén broeikasgas, maar oxideert tot SO3, wat water aantrekt en druppeltjes vormt. Dat weerkaatst en verspreidt zonlicht en geeft net een afkoelend effect...

  • Marco Maerten

    Don Tessers,alles hangt af hoe hoog het stof zich verspreidt. Maar een vulkaan stoot ook CO-2 uit en als uit onderzoek blijkt dat de mens evenveel impact heeft als 3 grote uitbarstingen van vulkanen( CO-2 uitstoot),dan is dat zelfs voor geen nieuws meer.Echter zijn er nog steeds hardnekkige ontkenners,zo blijkt.

Lees meer