2 De Limmat rivier kleurde plots fluogroen
VIA REUTERS De Limmat rivier kleurde plots fluogroen

Milieuactivisten kleuren rivier in Zürich groen

Inwoners van Zürich en toeristen keken gisteren raar op toen de Limmat rivier die door het centrum van de Zwitserse de stad stroomt, plots fluogroen uitsloeg. De bizarre verkleuring was het werk van milieuactivisten.

De van oorsprong Britse organisatie ‘Extinction Rebellion’ - die protesteert tegen de vernietiging van het ecosysteem - voerde de spectaculaire actie uit. Voorbijgangers verwittigden daarop de politie.

Om de rivier groen te kleuren gebruikte de organisatie de stof uranine, in water oplosbaar poeder. Volgens de activisten betreft het een “onschadelijke stof waarvan de toxiciteit overeenkomt met die van keukenzout”.

Vervolgens sprongen de activisten in de rivier en dreven ‘levenloos’ rond om de aandacht te vestigen op “de nakende vernietiging van het ecosysteem en de toxische wereld waarin we moeten leven”.

2
VIA REUTERS

De Zwitserse politie die een onderzoek is gestart, bevestigde dat de gebruikte chemische substantie ongevaarlijk is voor mens en dier. “Dat is uit onderzoek gebleken”, zo klonk het gisteravond. De autoriteiten gaan ondertussen na of ze de kosten van de politie-inzet kunnen verhalen op de actievoerders.

Extinction Rebellion roept overheden op om een “ecologische noodtoestand” uit te roepen. De komende maanden zullen nog meer acties volgens in Zwitserland en elders in de wereld, zo maakt de organisatie zich sterk.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Vaelen

    Eerst zelf de boel om zeep helpen (ook al is het een onschuldig poederke) en dan gaan protesteren? Idioten. Toen elke fabriek vroeger zwarte rook uitbraakte was er van klimaatverandering geen sprake. Nu proberen veel bedrijven erop te letten en nu gaat het klimaat wel veranderen. En hoe meer men ermee bezig is, hoe erger het wordt. Dat wil toch zeggen dat de mens weinig met de verandering te maken heeft he.

  • Nicole Vogelaere

    Weer zo'n baldadige actie die alleen maar een negatieve nevenreactie oproept. Geef de jeugd meer huiswerk ze vervelen zich blijkbaar rot! Opvoeding trekt nergens meer op tegenwoordig.

Lees meer