THINKSTOCK

Minder vervuilende auto's krijgen voordelen in Frankrijk

Frans minister van Milieu Ségolène Royal heeft vandaag gekleurde vignetten voorgesteld die aangeven hoe vervuilend een auto is. Bestuurders met een minder vervuilende auto zullen dan enkele voordelen genieten, zoals betere parkeerplaatsen of bepaalde wegen die enkel door hen gebruikt mogen worden. Het systeem gaat van kracht vanaf 2016 en zal aanvankelijk alleen op vrijwillige basis gelden.

Auto's zullen opgedeeld worden in zes categorieën: van groene vignetten voor de minst vervuilende wagens, tot grijze voor de meest vervuilende. De vignetten zullen de eerste zes maanden na de invoering van het systeem gratis zijn. Daarna kosten ze vijf euro per stuk.

Het systeem wordt ingevoerd op vrijwillige basis. Bestuurders zijn dus niet verplicht om een vignet aan te schaffen en steden mogen zelf kiezen of ze bepaalde voordelen voorzien voor mensen met een weinig vervuilend vignet.

In een zestal Europese landen is een dergelijk systeem al van kracht, waaronder het milieuvignet in Duitsland. Minister Royal is van mening dat het ook in Frankrijk zal aanslaan. "Het is doeltreffend omdat bestuurders de berekening gaan maken en beseffen hoeveel het oplevert", zegt ze.

Lees meer