De Amerikaanse multimiljardair Warren Buffet heeft een vermogen van 82,9 miljard euro.
AP De Amerikaanse multimiljardair Warren Buffet heeft een vermogen van 82,9 miljard euro.

Multimiljardair Warren Buffett geeft openheid over klimaatstrategie

De Amerikaanse multimiljardair en bekende belegger Warren Buffett heeft meer openheid van zaken gegeven over zijn klimaatstrategie. In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders ging Buffett uitgebreid in op de inspanningen van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway op het gebied van windenergie.

Grote investeerders als Buffett staan al langer onder druk om aan te geven hoe zij met hun beleggingen de impact op het klimaat proberen te verkleinen. Buffett wees erop dat zijn bedrijf via Berkshire Hathaway Energy veel geld steekt in windparken. Daardoor loopt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen van de portefeuille volgens Buffett terug.

Het 'orakel van Omaha' gaf in zijn brief ook aan wat er na zijn dood met zijn erfenis moet gebeuren. De inmiddels 89-jarige Buffett is met een vermogen van meer dan 90 miljard dollar (omgerekend zo'n 82,9 miljard euro) een van de rijkste mensen op aarde, en dat vermogen zit voornamelijk in aandelen Berkshire Hathaway. Er ligt een plan klaar om zijn belang verspreid over meer dan een decennium af te bouwen en geld te schenken aan goede doelen, zodat de koers van Berkshire Hathaway niet onder druk komt te staan.

Wie Buffett en zijn 96-jarige zakenpartner Charlie Munger zullen opvolgen is officieel nog altijd niet bekend. Wel hintte Buffett eerder op de namen Ajit Jain en Greg Able. Zij staan aan het hoofd van respectievelijk de verzekeringstak en de niet-verzekeringsactiviteiten. Berkshire Hathaway kwam in de jaren zestig in handen van Buffett. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium. Het bedrijf is tegenwoordig een conglomeraat met belangen in meer dan negentig ondernemingen. Berkshire Hathaway zit bijvoorbeeld in American Express, Bank of America en Coca-Cola.

Afgelopen jaar was het bedrijf goed voor een recordwinst van meer dan 81 miljard dollar (zo’n 74,6 miljard euro), bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Buffett profiteerde vooral van winsten uit beleggingen. Het operationele resultaat, wat voor het bedrijf eigenlijk een betere graadmeter is, daalde evenwel met 3 procent tot 24 miljard dollar (22,1 miljard euro). Berkshire Hathaway had eind vorig jaar ongeveer 128 miljard dollar (117,9 miljard euro) in kas. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mark De vos

    Devlieger dat is ieder mens zijn verplichting om eindeloos rijk te worden op elk vlak. Alleen weten de meeste van ons stomme mensen dat niet. Deze man verdiend eindeloos respect!!!!!!

  • Willem Sliggers

    De planeet aarde word door de mens geconsumeerd , daar is niets aan te doen . Sinds eeuwen stijgt de bevolking en word de houdbaarheid van de aarde kleiner. We kunnen het einde van deze consumptie natuurlijk wat uitstellen. Maar ik denk dat het al lang te laat is.

Lees meer