5 Bosbranden in de regio Krasnoyarsk
EPA Bosbranden in de regio Krasnoyarsk

Na de Noordpool staat nu ook Siberië in vlam: bosbranden teisteren gebied zo groot als België

Bosbranden in het bosrijke gebied in de noordpoolcirkel zijn geen zeldzaamheid, maar de vuurzee die al wekenlang Siberië teistert, is extreem. Ondertussen staat een gebied ter grootte van België in vuur en vlam. Gisteren werd de noodtoestand uitgeroepen in vier Siberische regio’s. Vladimir Poetin heeft het leger naar daar gestuurd om de gigantische bosbranden te helpen bestrijden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het bleef in grote delen van Siberië lange tijd uitzonderlijk warm en droog ten gevolge van de klimaatverandering. Het was gemiddeld 8 graden warmer dan normaal. En enkele blikseminslagen deden vervolgens de rest.

De branden hebben de afgelopen weken al 3 miljoen hectare in de as gelegd en volledige dorpen met as bedekt. De rook van de bosbranden bereikte al een honderdtal plaatsen maar ook grote steden zoals Jekaterinenburg en Tsjeljabinsk.

In Novosibirsk, met 1,5 miljoen inwoners de derde stad van Rusland, is het imposante beeld van revolutieleider Lenin op het centrale plein nauwelijks meer zichtbaar, zo schrijft de Volkskrant. De luchtkwaliteit in de getroffen regio’s is bijzonder slecht.

5
EPA

Bovendien hebben de autoriteiten (te) lang gewacht om maatregelen te treffen. Meestal laat de overheid de branden in Siberië gewoon woeden wanneer stedelijke gebieden niet bedreigd zijn omdat normaal gezien de bluskosten hoger liggen dan de te verwachte schade. 

De omvang van de branden dit jaar bereikte echter een uitzonderlijk niveau en doet vrezen voor een impact op het milieu op de lange termijn. De enorme rookwolken boven het gebied zijn zelfs vanuit de ruimte te zien. De rijkelijk late beslissing om in te grijpen komt de regering dan ook op kritiek te staan.

5 Bosbranden in de regio Krasnoyarsk
EPA Bosbranden in de regio Krasnoyarsk

Gisteren stelde het Kremlin dat Poetin een verslag had gekregen van de minister van Noodsituaties Jevgeni Zinitsjev en daarna dan toch had beslist om het leger in te zetten. Het Russische ministerie van Defensie kondigde daarna aan dat tien blusvliegtuigen- en helikopters naar Krasnojarsk zullen vliegen, een van de meest getroffen gebieden. Daar zijn al bijna 800 brandweermannen ingezet, die nu dus ook de steun van het leger zullen krijgen.

De Amerikaanse president Donald Trump zou gisteren naar het Kremlin hebben gebeld en Amerikaanse hulp voor het bestrijden van de branden hebben aangeboden. De Russische president bedankte voor het aanbod.

5
EPA
5 Bosbranden in de regio Krasnoyarsk
EPA Bosbranden in de regio Krasnoyarsk

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Guy Bevers : de permafrost is al aan het smelten. Ze vinden nu vele skeletten van prehistorische dieren. Met de dooi van de permafrost komt er enorm veel CO-2 vrij.

  • Ben Strubbe

    Dat de temperatuur op aarde oploopt, Dirk De Meyer, is een feit. Maar er is niemand die weet waarom ! Makkelijkheidshalve krijgt de stijgende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de schuld. Maar niemand die het ooit heeft bewezen. Natuurlijke oorzaken worden makkelijkheidshalve (alweer) genegeerd. Wie weet wordt het over 50 jaar wel weer ijskoud in de zomer.

Lees meer