De ‘Coradia iLint’ zal na Duitsland ook in Nederland getest worden.
EPA De ‘Coradia iLint’ zal na Duitsland ook in Nederland getest worden.

Nederland test waterstoftrein tussen Groningen en Leeuwarden

Tussen de Nederlandse steden Groningen en Leeuwarden zal begin volgend jaar een trein rijden die wordt voortgestuwd door waterstofcellen. Het gaat om een proef van twee weken waarbij een emissieloze trein met snelheden tot wel 140 kilometer per uur over het spoor moet razen.

De Coradia iLint, zoals de trein heet, wordt al in Duitsland getest. Het is volgens de makers de eerste trein die volledig op waterstofcellen rijdt. Naast de Franse maker van de trein Alstom en het Nederlandse openbaarvervoerbedrijf Arriva zijn ook de provincie Groningen, spoorwegbeheerder ProRail en energiebedrijf Engie betrokken bij de test.

Doel van de proef, die in het eerste kwart van 2020 moet plaatsvinden, is om te laten zien dat waterstoftreinen een gangbaar alternatief kunnen zijn op spoortrajecten waar nu nog dieseltreinen rijden. Nederland telt volgens de initiatiefnemers zo'n 1.000 kilometer spoor zonder elektrische bovenleidingen.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alfons Hendrickx

    Hopelijk word dat de toekomst voor energie en stoppen de de gedachten over electr vervoer we komen nu al tekort aan electr en de prijs zal ook beter zijn

  • Albert Hendrix

    Waterstof is de toekomst.

Lees meer