De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober.
AP De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober.

Nieuwe tegenslag: ambitieus opruimingsproject ‘Ocean Cleanup’ ligt stil door defect

Na minder dan drie maanden opereren in de Stille Oceaan ligt het plasticafvalvangerproject ‘The Ocean Cleanup’ stil. Er is een achttien meter lang uiteinde losgekomen. Van zodra het weer het toelaat, wordt de installatie weer aan land gebracht. Dat heeft een woordvoerder van het ambitieuze project aan het Duitse persbureau DPA gezegd.

Materiaalmoeheid en sterke plaatselijke belasting zijn de vermoedelijke oorzaken voor het defect. De afvalvanger ligt stabiel in het water. Voor de bemanning van het begeleidende schip, het milieu en het scheepvaartverkeer is er geen enkele risico. 

De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen om 17 oktober. In december waren er ook al problemen. De installatie kon het ingezamelde plastic niet vasthouden. De aanstaande reparatie zou ook dit probleem moeten oplossen, klinkt het. Hoelang dit gaat duren weet men nog niet, zei woordvoerder Jan van Ewijk.

De plasticvanger bestaat uit een 600 meter lange boei die ervoor zorgt dat het systeem blijft drijven en het afval niet aan de oppervlakte kan ontsnappen. Daaronder hangt een soort gordijn dat tot drie meter diepte in zee het afval kan tegenhouden. Schepen brengen het plastic later aan land, om het verder te verwerken. 

Bekijk ook:

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PETER PERMENTIER

    Als dit ooit een succes verhaal wordt, dan zij we vele jaren verder en is de Plastiek soep nog dikker. Het werken met een diep beam systeem ruim enkel de bovenste laag in zee, terwijl er zwevend Plastiek afval te vinden is tot op de bodem. Plus het afval er tussen vrij en vrolijk verder mag zweven en door de vissen en andere zeedieren vlotjes wordt aangesproken, of hoe wij mensen(dom) op 50 jaar tijd ook de fauna in zee naar de verdoemenis hebben geholpen.

  • Jan Van Overveldt

    Dat is gewoon een kluchtverhaal, werkte amper op de Noordzee. Nu ligt er een schip 24 op 24 "standby" kost miljoenen op jaarbasis. Hoeveel plastiek is er al opgevist???? In Hawaï spoelt er iedere dag 3 ton plastiek aan op de stranden, en dat op 1 (ja één) eiland....

Lees meer