Het cruiseschip Queen Mary 2 in de haven van het Noorse Bergen.
AP Het cruiseschip Queen Mary 2 in de haven van het Noorse Bergen.

Noorwegen legt uitstootnormen op aan cruiseschepen

Sinds vandaag gelden in Noorwegen nieuwe milieuregels voor cruiseschepen die de Noorse fjorden aandoen. Schepen mogen geen afvalwater meer lozen of afval verbranden in fjorden die beschermd zijn als werelderfgoed. 

Cruiseschepen worden ook onderworpen aan limieten voor de uitstoot van zwaveldioxide en stikstofoxide, die in de toekomst meermaals strenger gemaakt zullen worden. Tegen 2026 moeten de fjorden zelfs uitstootvrij zijn, aldus minister van Milieu Ola Elvestuen.

De strengere regels komen er na een onderzoek van het Noorse scheepvaartdirectoraat. Dat wees uit dat cruiseschepen met name in de zomer verantwoordelijk zijn voor grote uitstoothoeveelheden in de fjorden. "De nieuwe regels zijn een belangrijke bijdrage voor een milieuvriendelijke scheepvaart", zegt Elvestuen. "Daardoor worden de emissies van het cruisverkeer in de lucht en het water van de wereldergoedfjorden verminderd.”

In Noorwegen zijn de Nærøyfjord, Aurlandsfjord, Geirangerfjord, Sunnylvsfjorden en Tafjorden erkend als werelderfgoed. Het scheepvaartdirectoraat bekijkt nu of het nodig is om de nieuwe regels ook naar andere fjorden uit te breiden.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    @Ferdinand Engelbeen,je voorbeeld slaat op niks ,wat is dan je uitleg met een containerschip waar er maar 30 man bemanning op zit ,de vervuiling of er nu 5000 of 30 op schip zit ,feit 13 ton blijft 13 ton/per uur en je moet dit zien op de tijd dat de vervuiling gebeurd,deze schepen varen op zware stookolie,denk je nu werkelijk dat ze op zuivere stookolie varen?.Ga eens kijken Ooster Schelde of kanaal Gent Terneuzen wat er uit zo'n bengel zijn schouw komt.

  • Ferdinand Engelbeen

    Jef Staepelaere, sorry, maar dat is fysiek onmogelijk: als je tegen wind in vaart met windmolens, dan vaart zo'n schip achteruit: De luchtweerstand die de windmolens omzetten naar energie is groter dan de voortstuwing die je met de schroef kan opwekken om vooruit te varen... Als je met wind mee vaart, dan kan je beter een zeil spannen, dan vang je de volle wind zonder alle energieverliezen onderweg van windmolen naar schroef...

Lees meer