4 Een man zaagt een boom om in het Braziliaanse Amazonegbied.
EPA Een man zaagt een boom om in het Braziliaanse Amazonegbied.

Noorwegen schort donaties aan Amazonefonds op na geschil met Brazilië

Noorwegen heeft, in navolging van Duitsland, zijn bijdrage aan het Amazonefonds, dat is opgezet om projecten te ondersteunen die het Braziliaanse regenwoud beschermen, ingetrokken. Het gaat om een bedrag van 30 miljoen euro. Onder de begin dit jaar aan de macht gekomen Braziliaanse president Bolsonaro is de ontbossing drastisch toegenomen. 

Noorwegen heeft meer dan een decennium lang met Brazilië samengewerkt om het Amazonewoud te beschermen en heeft meer dan 830 miljoen euro in het elf jaar geleden opgerichte fonds gestort, wat het Scandinavische land veruit de grootste donor van het Amazonefonds maakte. Dit jaar zou Noorwegen 30 miljoen euro in het fonds storten, maar het land ziet daar nu vanaf.

Volgens de Noren heeft Brazilië de overeenkomst met de geldschieters aan het fonds geschonden. De regering van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het Amazonewoud als een economische hulpbron ziet, heeft namelijk eenzijdig de bestuursstructuur van het Amazonefonds aangepast en het comité afgeschaft dat de beschermingsprojecten selecteert die met het geld van het fonds gesteund worden, zonder de intentie een nieuw comité op te richten.

“Daarmee laat Brazilië zien, dat ze niet langer willen stoppen met ontbossing”, zegt de Noorse minister voor Klimaat en Milieu Ola Elvestuen. Eerder deze maand trok ook Duitsland zich al deels terug uit programma’s die helpen het regenwoud te beschermen.

lees verder onder de foto:

4 De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.
AP De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

“Walvisdoders”

De Braziliaanse president Bolsonaro reageerde gepikeerd en zei dat “Brazilië geen lessen te krijgen had van donorlanden.” “Is Noorwegen niet het land dat walvissen doodt bij de Noordpool?”, klonk het boos. “Houd uw geld en help Angela Merkel om Duitsland weer van bos te voorzien”, sneerde de president.

De Amazone is ’s werelds grootste tropisch regenwoud. Zestig procent ervan ligt in Brazilië. De Amazone wordt gezien als een cruciale factor bij het tegengaan van de opwarming van de aarde aangezien het reusachtige bosgebied het klimaat op aarde helpt te regelen doordat het bos koolstofdioxide opneemt en omzet in zuurstof.

lees verder onder de foto:

4 Ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.
EPA Ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.

Toegenomen bezorgdheid

Het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zei vorige week dat in juli ruwweg 2.254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder. Vorig jaar werd al een gebied ter grootte van Vlaanderen gekapt.

De bezorgdheid om het tropisch regenwoud is toegenomen sinds de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aantrad in januari. De president heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. 

4 De resultaten van illegale houtkap.
EPA De resultaten van illegale houtkap.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • François THIJS

    Natuurlijk gaat een verdere ontbossing van het Amazonewoud ooit leiden tot een ecologische ramp. Maar kan je dit de Brazilianen verwijten? Zelfs in ons land moeten soms bomen verdwijnen voor economische belangen. Ooit kreeg de transportbedrijf Essers in Wilrijk een vergunning om eeuwenoud bos te kappen. Tot op vandaag verdwijnen er nog stukjes bos. In Duitsland doet men verwoede pogingen om bos te kappen voor de winning van bruinkool En dat zijn dan nog rijke landen ten opzichte van Brazilië.

  • lucien lemahieu

    ja het bos wordt gekapt, niet voor het hout, maar voor productie van veevoeders, en die worden uitgevoerd naar Europa.

Lees meer