3 (archieffoto)
UIG via Getty Images (archieffoto)

Ontbossing in Brazilië op een jaar tijd verviervoudigd

De ontbossing in Brazilië is in de maand juli maar liefst verviervoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dat blijkt uit officiële cijfers die dinsdag werden vrijgegeven. Dat er sprake is van een verontrustende tendens, wordt echter regelmatig in vraag gesteld door de extreemrechtse president Jair Bolsonaro.

Volgens het Braziliaanse staatsinstituut voor milieuwetenschappen INPE, dat de ontbossing van het Amazonegebied becijfert, is de voorbije maand een areaal van 2.254 vierkante kilometer verwoest. In juli 2018 ging het nog om 596,6 vierkante kilometer, een stijging dus met 278 procent op een jaar tijd.

  In juni 2019 was er in vergelijking met het jaar voordien sprake van een toename van de ontbossing met 88 procent. Over de voorbije 12 maanden verdween in totaal 6.833 vierkante kilometer aan bebost gebied, een stijging met 40 procent.

 De Braziliaanse regering stuurde onlangs nog de directeur van het INPE, Ricardo Galvao, de laan uit omdat hij "leugenachtige" cijfers zou vrijgeven en zo "het spelletje van de ngo's" zou meespelen. Bolsonaro zelf is een notoir klimaatveranderingontkenner en vindt dat de gegevens van het INPE over de stijgende ontbossing "niet overeenstemmen met de realiteit" en "het imago van Brazilië schade toebrengen".

3 Gekapt regenwoud in de noordelijke Braziliaanse deelstaat Para. Foto uit 2009.
AP Gekapt regenwoud in de noordelijke Braziliaanse deelstaat Para. Foto uit 2009.
3 De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro  stelt dat de cijfers over de stijgende ontbossing “niet overeenstemmen met de realiteit”.
AP De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro stelt dat de cijfers over de stijgende ontbossing “niet overeenstemmen met de realiteit”.

40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dirk de smet

    en wij maar betalen voor het milieu zeker,verbieden,gesnapt worden is direct tegen de muur en een bal in blazen,is een misdrijf tegen de ganse mensheid en onze planeet,maar ja als het om geld gaat mag alles en wij moeten alles niet waar dikke heren ???????

  • Olivier Backaert

    Begin eens alle tropische houtsoorten die ze daar ontginnen de zelfde “status” te geven zoals ivoor: Verboden te importeren.

Lees meer