Ook Canada verbiedt over anderhalf jaar wegwerpplastic

In navolging van de Europese Unie is nu ook Canada van plan om al vanaf 2021 wegwerpplastic in de ban te slaan. Rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes, plastic bestek en borden en wegwerpzakjes zouden vanaf dan verboden zijn. Dat heeft premier Justin Trudeau aangekondigd.

Eind mei keurden de Europese lidstaten een regeling goed om vanaf 2012 wegwerpplastic te verbieden. Eerder had het Europees parlement al beslist de producten uit de handel te halen. Canada zou nu de Europese lijst overnemen. Het gaat om zogenaamde oxo-afbreekbare plastics, die additieven bevatten die niet volledig afbreekbaar zijn maar waarvan kleine deeltjes blijven bestaan en in de natuur terechtkomen.

Wegwerpplastic is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Volgens het Canadese ministerie van Milieu gooien alle Canadezen samen elke dag meer dan 34 miljoen plastic zakjes weg.

Precies vanwege het langzame afbraakproces hoopt dat plastic afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kurt Winkelmans

    Hopelijk leren we hieruit dat we eens vooruit moeten denken ipv altijd achterna te hollen op de feiten en oplossingen te moeten aanrijken die heel duur en omslachtig zijn. Voorkomen is beter dan genezen zei mijn grootmoeder altijd.

  • william Masson

    En in Azië blijven ze gewoon alles in de rivieren en zee dumpen maar hee , wij en de Canadezen gaan er iets aan doen. Niet dus wat veranderd er daar niets....

Lees meer