Ook Canada verbiedt over anderhalf jaar wegwerpplastic

In navolging van de Europese Unie is nu ook Canada van plan om al vanaf 2021 wegwerpplastic in de ban te slaan. Rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes, plastic bestek en borden en wegwerpzakjes zouden vanaf dan verboden zijn. Dat heeft premier Justin Trudeau aangekondigd.

Eind mei keurden de Europese lidstaten een regeling goed om vanaf 2012 wegwerpplastic te verbieden. Eerder had het Europees parlement al beslist de producten uit de handel te halen. Canada zou nu de Europese lijst overnemen. Het gaat om zogenaamde oxo-afbreekbare plastics, die additieven bevatten die niet volledig afbreekbaar zijn maar waarvan kleine deeltjes blijven bestaan en in de natuur terechtkomen.

Wegwerpplastic is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Volgens het Canadese ministerie van Milieu gooien alle Canadezen samen elke dag meer dan 34 miljoen plastic zakjes weg.

Precies vanwege het langzame afbraakproces hoopt dat plastic afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer