UNKNOWN

Ook eurocommissaris Stavros vindt klimaatplan onvoldoende

De Europese Commissie wil nieuwe klimaatmaatregelen ondanks het klimaatplan waarover de Europese staatshoofden en regeringsleiders vandaag een akkoord bereikten op de top in Brussel. "We zullen niet op onze lauweren rusten", zei de Griekse eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas op de VN-klimaatconferentie in het Poolse Poznan.

Meer dan 30 procent
Op de Europese top verbonden de staatshoofden en regeringsleiders zich ertoe om de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent in te dijken ten opzichte van 1990. Indien de internationale gemeenschap eind volgend jaar op de klimaatconferentie in Kopenhagen een akkoord kan bereiken over een "ambitieuze" opvolger voor het protocol van Kyoto, wil de EU die inspanning optrekken tot 30 procent. Maar dat is voor Dimas onvoldoende. "We moeten zelfs meer dan 30 procent dalen."

Afgezwakte versie
Het klimaatplan dat vandaag goedgekeurd werd, is een afgezwakte versie van het originele plan van de Europese Commissie. Zo werden onder meer aan de industrie toegevingen gedaan.

China
China noemde de goedkeuring van het Europese klimaatplan een "stap in de goede richting" maar de Chinese delegatiechef zei eveneens dat China het gebrek aan vooruitgang op de VN-klimaatconferentie in Poznan en het gebrek aan enthousiasme bij de geïndustrialiseerde landen betreurt. (belga/sam)

Lees meer