4 Enorme rookpluimen in bosgebied rond het Australische Bairnsdale, foto genomen op 30 december 2019.
AP Enorme rookpluimen in bosgebied rond het Australische Bairnsdale, foto genomen op 30 december 2019.

Rook van Australische bosbranden maakte 400 slachtoffers

De rook en luchtvervuiling door de gigantische bosbranden in Australië zijn verantwoordelijk voor vierhonderd extra slachtoffers en duizenden ziekenhuisopnames. Dat blijkt uit berekeningen door Australische wetenschappers.

De studie onder leiding van de Universiteit van Tasmanië berekende de blootstelling van de bevolking aan fijnstof. Uit metingen bleek dat de concentratie tijdens de bosbranden tot veertien keer het historische gemiddelde bedroeg.

De onderzoekers vergeleken sterfgevallen, spoedbehandelingen en cardiovasculaire (hart en bloedvaten) en respiratoire (ademhaling) ziekenhuisopnames met het gemiddelde in een normale periode. Daaruit bleek dat de rook tijdens de bosbranden in 2019 en begin 2020 verantwoordelijk was voor 417 extra sterfgevallen, 1.124 ziekenhuisopnames voor cardiovasculaire problemen en 2027 opnames voor ademhalingsproblemen.

“Uit eerder onderzoek weten we wat de risico’s zijn op sterfte en ziekenhuisopname door rook en luchtverontreiniging”, zegt hoogleraar Jalaludin Bin Jalaludin van de University of New South Wales. “We hebben deze risicoberekeningen toegepast op het basale sterftecijfer en het aantal ziekenhuisopnames en hebben zo de ratio sterfgevallen/ziekenhuisopnames berekend als gevolg van rookverontreiniging.”

De schattingen van de onderzoekers zijn gebaseerd op de gegevens van meetstations in de vier oostelijke staten. Dat wil zeggen dat ze tijdens de onderzoeksperiode geen gegevens bevatten over rook van alle extreme branden in Australië.

“We hebben vanaf 1 oktober 2019 slechts naar vier staten gekeken voor een bepaalde periode”, zegt Jalaludin. “Er waren enkele branden in september waar we geen rekening mee hebben gehouden, en ook branden in andere staten”.

Andere gezondheidseffecten

“Bovendien hebben we alleen gekeken naar de resultaten waar we sterk bewijs voor hebben. Er zijn veel andere gezondheidseffecten veroorzaakt door bosbranden, bijvoorbeeld effecten op de geestelijke gezondheid, ziekenhuisopnames of bezoeken aan de spoeddienst voor andere aandoeningen die we niet hebben geëvalueerd”, zegt Jalaludin. “Hetzij omdat het moeilijk is om dergelijke informatie te verkrijgen, hetzij omdat het verband tussen luchtverontreiniging en deze aandoeningen niet zo sterk is.”

Volgens de onderzoekers zijn de schattingen dan ook conservatief en is er meer onderzoek nodig om een duidelijker beeld te krijgen van de algehele impact.

Daarnaast, zegt Jalaludin gaat het enkel om algemene schattingen voor de bevolking. Mogelijk zijn de effecten groter bij de mensen in de frontlinie, zoals brandweerlieden en mensen in de ergst getroffen gemeenschappen. Het onderzoek verscheen gisteren (maandag) in het Medical Journal of Australia.

4 Op satellietbeelden daterend van 4 januari 2020 waren de gigantische rookwolken heel duidelijk te zien.
AP Op satellietbeelden daterend van 4 januari 2020 waren de gigantische rookwolken heel duidelijk te zien.
4
AFP
4 In de eerste week van januari 2020 kleurde de lucht oranje op veel plaatsen in de Australische staat New South Wales.
AFP In de eerste week van januari 2020 kleurde de lucht oranje op veel plaatsen in de Australische staat New South Wales.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Opvallende radiostilte uit Australië, wat betreft het coronavirus ...

Lees meer