Slecht weer verplicht Solar Impulse te landen in Japan

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft vandaag een ongeplande landing moeten maken in Japan, zo meldt de BBC. De reden is de weersverwachting boven de Stille Oceaan die het onverantwoord maakten verder te vliegen. Het vliegtuig cirkelde een aantal uren boven de Japanse Zee totdat besloten werd te landen op het vliegveld van Nagoya op het eiland Honshu.

Het toestel was pas dit weekend opgestegen in China richting Hawaï, voor de gevaarlijkste etappe van zijn reis rond de wereld. Ook dat vertrek was meermaals uitgesteld wegens ongunstige weersomstandigheden. Aan het stuur zit de Zwitserse piloot André Borschberg.

Het toestel heeft geen druppel brandstof aan boord en is volledig afhankelijk van zonne-energie. Het mag daarom overdag niet bewolkt zijn, want dan worden de accu's onvoldoende opgeladen om 's nachts te kunnen vliegen. Ook moet het vliegtuig de wind mee hebben.

Beter weer

Borschberg wacht nu in Japan op betere weersomstandigheden om weer op te stijgen. Bertrand Piccard, die de vlucht vanuit het controlecentrum in Monaco volgt, noemde de landing noodzakelijk. "Wij zijn geen waaghalzen, we zijn verkenners. Wij beschouwen de veiligheid als belangrijkste van onze prioriteiten. Iedereen is erg blij met het vliegtuig, maar het weer is niet geschikt", zei Piccard.

We wachten op een verbetering van de weersomstandigheden om opnieuw te kunnen vertrekken

Piloot Bertrand Piccard

Japan

De onvoorziene etappe werd bevestigd door de tweede Zwitserse piloot Bertrand Piccard, op de website van de Solar Impulse. "We wachten op een verbetering van de weersomstandigheden om opnieuw te kunnen vertrekken. We willen in elk geval onze Japanse vrienden bedanken die zich zeer gastvrij hebben getoond en die ons op het laatste moment de toestemming hebben gegeven om op hun grondgebied te landen", aldus Piccard.

De Solar Impulse 2 was pas gisteren om 02.40 uur plaatselijke tijd opgestegen in de Chinese stad Nankin, waar het zonnevliegtuig sinds 21 april aan de grond stond.

Piloot Andre Borschberg voor het opstijgen in Nanjing, China.
REUTERS Piloot Andre Borschberg voor het opstijgen in Nanjing, China.

Lees meer