UNKNOWN

Twee op de drie Belgen doen iets tegen klimaatverandering

Maar liefst 61% van de Europeanen en zelfs 65% van de Belgen zeggen dat ze hun leefwijze hebben aangepast om de klimaatverandering tegen te gaan, zo blijkt uit een Europese opiniepeiling.

Nog niet te laat
Na armoede is klimaatverandering de grootste uitdaging waarmee de wereld op dit moment wordt geconfronteerd. Dat is de mening van drie op de vier Europeanen én Belgen. Twee op de drie Europeanen (65% van de Belgen), menen dat het nog niet te laat is om de klimaatverandering aan te pakken. 61% van de Europeanen en 65% van de Belgen zeggen dat ze intussen ook de daad bij het woord hebben gevoegd en hun leefwijze hebben aangepast om de klimaatverandering tegen te gaan. Slechts 7 procent van de Europeanen (6% van de Belgen) neemt de klimaatdreiging niet ernstig. Drie op vier ondervraagden vindt dat de industrie nog steeds onvoldoende inspanningen levert.

Ambities waarmaken
Volgens eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas moeten de resultaten van de opiniepeiling de lidstaten van de Europese Unie en de Europarlementsleden stimuleren om de ambitieuze klimaatplannen van de Commissie niet te ondermijnen en snel goed te keuren. De Europese Unie wil tegen 2020 20 procent minder CO2 uitstoten. Een aanzienlijke meerderheid van de Europese publieke opinie steunt die doelstelling of vindt ze zelfs nog te bescheiden. (belga/bf)

Lees meer