De Italiaanse onderwijsminister Lorenzo Fioramonti (42), voormalig professor economie.
REUTERS De Italiaanse onderwijsminister Lorenzo Fioramonti (42), voormalig professor economie.

Vanaf 2020 verplichte klimaatles op Italiaanse scholen

Als eerste land ter wereld zet Italië een nieuw vak op het leerplan: klimaatles. Dat heeft onderwijsminister Lorenzo Fioramonti van de Vijfsterrenbeweging bekendgemaakt in interviews met The New York Times en Reuters. Ook vakken als aardrijkskunde, wiskunde en fysica krijgen “als een Trojaans paard” leerstof waarin het milieu centraal staat. “Het moet de kern vormen van alles wat we op school leren.”

Als het van de oud-professor economie afhangt gaan de lessen in de staatsscholen al volgend schooljaar van start. Een uur per week, zowel in het basisonderwijs, als in het middelbaar. De jongsten krijgen aan de hand van verhaaltjes lessen over de menselijke impact op het klimaat. Kinderen vanaf elf jaar zullen onderwezen worden over de meer technische gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen en smeltende gletsjers. Ook de duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030 van de Verenigde Naties is leerstof.

Italië ondervindt de laatste jaren steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Periodes van grote droogte worden afgewisseld met dagenlange hevige regen met dodelijke overstromingen tot gevolg. Het land kampt daarnaast met smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel die toeristentrekpleister Venetië bedreigt.

Fioramonti’s Vijfsterrenbeweging vormt sinds het vertrek van de extreme Lega een kabinet met de centrumlinkse Democratische Partij. In tegenstelling tot de Lega is de nieuwe coalitiepartner wel te vinden voor wetsvoorstellen inzake milieu en klimaat. Van Lega’s kopstuk Matteo Salvini is bekend dat hij zeer sceptisch tegenover de klimaatverandering staat. 
De MoVimento 5 Stelle en de Partito Democratico plannen naast de verplichte klimaatles ook een belasting op wegwerpplastic en een suikertaks.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marco Maerten

    Alex,de jongeren zijn dan anderzijds weer meer op de hoogte van andere zaken,dus wat is het probleem. Dus..de jeugd?? Dat riedeltje gaat al eeuwen mee. Trouwens,wat klimaat betreft,zijn er veel jongeren die veel beter op de hoogte zijn uit interesse net zoals ik destijds.Ik was daar van mijn 8 jaar al mee bezig en las de jaren daarop veel hierover.Nu 49 jaar en ben volledig mee met deze materie.

  • Alex Bervoets

    De meeste jongeren kunnen tegenwoordig niet eens meer de evenaar op een kaart tekenen... misschien daar wat meer aandacht aan geven?

Lees meer