2
Foto Baert

Vanaf morgen boete van 350 euro voor meest vervuilende dieselwagens in Brussel

Morgen loopt de overgangsperiode van negen maanden af voor de lage emissiezone (LEZ) in het Brussels gewest. Dat betekent dat je een boete van 350 riskeert als je er rondrijdt met de meest verontreinigende dieselvoertuigen met normen Euro 0 en Euro 1. Er is wel een 'latentieperiode' van drie maanden voorzien zodat overtreders niet meerdere boetes moeten betalen en de tijd krijgen om hun voertuig te vervangen of een alternatieve verplaatsingswijze te zoeken.

Vanaf 2019 worden ook de dieselvoertuigen met Euro 2-norm en benzinewagens met euronormen 0 en 1 geweerd. Tegen 2030 wil Brussel zelfs alle diesels verbieden. De regels gelden voor personenwagens, maar ook voor bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en autocars.

Het is wel mogelijk om voor 35 euro per dag een dagpas te kopen, maar dat mag voor maximaal acht dagen per jaar. 

Intelligente camera's controleren of de voertuigen met de lage emissiezone in orde zijn. Momenteel staan er 184 camera's over het hele grondgebied gespreid. Tegen het einde van 2018 komen er daar nog eens een veertigtal bij. Brussel Mobiliteit heeft meer dan 300 informatieborden bij het binnenkomen en buitengaan van de LEZ geplaatst. 

Overgangsperiode afgelopen

Om de bevolking de gelegenheid te bieden om zich aan te passen, was een overgangsperiode van 9 maanden voorzien, die op 1 januari begon en vanavond afloopt. Van deze periode is door de overheden ook gebruikgemaakt om een reeks van afstellingen en testen uit te voeren om er voor te zorgen dat alles goed werkt.

In juni kregen de 3.000 Brusselse eigenaars van een voertuig dat in de LEZ verboden is een brief. Tegen november komt er een gelijkaardig actiestadium voor de voertuigen die vanaf 1 januari 2019 verboden worden. Vanaf augustus zijn er ook op basis van de camerabeelden 1.350 waarschuwingsbrieven naar Belgen verzonden die in Brussel verder met een verboden voertuig gereden hebben.

2
BELGA

"De periode van 9 maanden die nodig was om mensen bewust te maken, is voorbij. Wij gaan ervoor zorgen dat de Brusselse LEZ vanaf nu gerespecteerd wordt", verklaart minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Mag mijn wagen Brussel nog binnen?

Op de website www.lez.brussels/nl kan je doorklikken naar een simulator om na te gaan of jouw wagen al dan niet aan de LEZ-normen voor Brussel voldoet. Dankzij een link met de databank van de DIV kan je ook op basis van de nummerplaat van het voertuig zoeken.

Verder vind je de euronorm normaal gezien ook terug op het inschrijvingsbewijs van je auto, naast de code V.9. Als dat niet zo is, moet je naar de datum van inschrijving kijken. Vóór 1997 ingeschreven betekent euronorm 0 of 1. Vóór 2001 ingeschreven, dan euronorm 2.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer