Open Vld legt een compromisvoorstel op tafel om de patstelling over het afvalplan van minister Schauvliege te doorbreken. Bart Tommelein is nu toch bereid tot een verbod op gratis plastic zakjes.
AFP Open Vld legt een compromisvoorstel op tafel om de patstelling over het afvalplan van minister Schauvliege te doorbreken. Bart Tommelein is nu toch bereid tot een verbod op gratis plastic zakjes.

Verbod op gratis plastic zakjes op komst

Open Vld legt een compromisvoorstel op tafel om de patstelling over het afvalplan van minister Schauvliege te doorbreken. Bart Tommelein is nu toch bereid tot een verbod op gratis plastic zakjes.

Statiegeld op blikjes en een verbod op plastic zakjes: op die punten liep het afvalplan van Joke Schauvliege (CD&V) de voorbije weken vast. Vooral Tommelein toonde zich op beide fronten niet happig. In een interview met deze krant maakt hij nog eens duidelijk dat het statiegeld er niét komt. Ook N-VA is daar geen fan van. Maar over plastic zakjes maakt de liberale minister wel een opening, die wellicht tot een compromis zal leiden. "Ik pleit voor een verbod op het gratis uitdelen van plastic zakjes. In supermarkten bestaat dat al, nu moeten de bakkers en slagers volgen", zegt Tommelein. "Een totaalverbod, bijvoorbeeld ook op de zakjes in de groente- en fruitafdeling van winkels, vinden wij niet de juiste keuze. Dat zou leiden tot een massaal gebruik van papieren zakjes, die óók een grote ecologische voetafdruk hebben." (DDW)

72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jos duriau

    " Verbod voor gratis plastiekzakjes op komst " eigenlijk moet men lezen dat de gebruiker weer voor de kosten gaat opdraaien , dan ook geen supermarktreclame op de zakjes aub . Is het probleem dan opgelost , neen. Is het nu zo moeilijk om een herbruibare zak te gebruiken , leg er gewoon 1 steeds in je auto en het probleem is opgelost , maar onze regeringen hebben weer geld geroken en wij mogen weer betalen.

  • Frans Peeters

    Natuurlijk plastieken zakjes kan je meermaals gebruiken maar aluminium bekertjes en de andere plastieken rommel over groeneten en dergelijke, laat maar

Lees meer