Mike Pompeo deed de aankondiging.
AP Mike Pompeo deed de aankondiging.

Verenigde Staten starten formeel uitstap uit klimaatakkoord van Parijs

De Verenigde Staten hebben officieel het proces opgestart om zich uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag gezegd. Het was de eerste dag dat Washington wettelijk die stap kon zetten.

De Amerikaanse president Donald Trump -zelf een klimaatscepticus- is nooit een fan geweest van het klimaatakkoord van Parijs omdat het nefast zou zijn voor de Amerikaanse economie. Eind 2015 ondertekende Trumps voorganger Barack Obama nog het verdrag, maar Trump besloot in juni 2017 uit dat akkoord te stappen. Sinds zijn intrek in het Witte Huis schroefde Trump ook al tientallen andere regels rond milieu en duurzaamheid terug.

De Trump-administratie informeerde de Verenigde Naties vandaag officieel van de Amerikaanse terugtrekking. Daarmee wordt een proces op gang gebracht dat een jaar zal duren en dat voltooid wordt op de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. 

Grote woorden
Trump pakt tijdens toespraken regelmatig uit met grote woorden over de schone lucht en het propere water in de VS, maar studies waarschuwen dat sinds 2016 verschillende soorten van luchtvervuiling in opmars zijn. Over het algemeen tonen wetenschappers zich wereldwijd bezorgd over het feit dat door de mens veroorzaakte stijgingen van de temperatuur ernstige negatieve gevolgen zullen hebben voor het leven op onze planeet. 

Het Verdrag van Parijs werd gezien als het absolute minimum dat er moet gebeuren als we de meest rampzalige uitkomst willen voorkomen. De beslissing van de VS om zich uit het akkoord terug te trekken werd dan ook nationaal en internationaal door tal van milieuspecialisten en activisten veroordeeld. 

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    Ach, Trump is slechts een tijdelijke (hevige) ziekte die onze planeet teistert. We zullen hem moeten 'uitzieken' en hopen op beterschap.

  • wim Goossens

    @ geert vingerhoets : jij gaat geen enkele studie geloven alleen als het werkelijk te laat is en je de gevolgen echt zult voelen en ondergaan, dan wel ... Maar dan is het te laat voor u, uw kinderen en kleinkinderen ... Er is zo'n spreekwoord "ongelovige thomas " ...

Lees meer