2
Thinkstock

Vervuilende houtkachels zijn grootste bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen

Niet zonnepanelen of windmolens maar wel hout- en pelletkachels zijn de grootste bronnen van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Dat schrijft VRT NWS. In 2016 kwam iets meer dan 22 procent van de hernieuwbare energie uit houtverbranding, maar dat is eigenlijk het meest vervuilend van allemaal. Volgens technologiefederatie Agoria hoeft die verwarmingsmethode geen effect op de luchtkwaliteit te hebben, als we op de juiste manier stoken en kachels van meer dan vijfendertig jaar verdwijnen.

Bij hernieuwbare energie denken mensen vooral aan zonnepanelen en windmolens, maar die zijn eigenlijk maar goed voor respectievelijk 12,54 procent en 9,4 procent van de groene energieproductie in Vlaanderen. De afvalverbrandingsinstallaties, die restafval omzetten in warmte, leverden in 2016 bijna 19 procent van de hernieuwbare energie en staan op plaats twee. De hout- en pelletkachels spannen dus de kroon met 22,06 procent, blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid.

Houtverbranding is nochtans erg vervuilend. Een pelletkachel mag tot drie keer meer fijnstof uitstoten dan een steenkoolcentrale, een open haard zelfs 30 keer meer. Toch beschouwt Europa ze als een bron van hernieuwbare energie. Overheden mogen ze dus opnemen in hun groene energiedoelstellingen.

Geen verbod

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) bevestigt in De Ochtend op Radio 1. "Wij zetten in op zonnepanelen en windenergie, iedereen weet dat, maar die houtkachels mogen wel meegeteld worden." De minister is niet van plan om de hernieuwbare energie uit houtkachels nu uit de cijfers te halen, of de kachels te verbieden. 

"Als ik die kachels kan veranderen door schonere vormen van energie, dan zal ik dat met veel plezier doen. Maar je kan van mij niet vragen dat ik zaken die ik van Europa mag meenemen, eruitlaat, om dan op het einde van de rit mijn doelstellingen niet te halen en een fikse boete te krijgen." De minister benadrukt wel dat er op lange termijn gewerkt wordt aan een schonere energiemix, en dat andere energiebronnen zoals zon en wind stelselmatig toenemen. "Rome is ook niet in één nacht gebouwd."

In de hele EU moet tegen 2020 20 procent van de energie hernieuwbaar zijn, in 2030 moet dat naar 27 procent. Ons land had in 2016 het op drie na laagste percentage hernieuwbare energie in de Europese Unie: 8,7 procent, blijkt uit cijfers van Eurostat. Tegen 2020 moet dat 13 procent worden.

Correct stoken

Een op de drie Belgen verwarmt het huis nog altijd met kachels of haarden, maar die verwarmingsmethode moet voor technologiefederatie Agoria geen effect hebben op de luchtkwaliteit. Maar dat kan enkel als "mensen op de juiste manier stoken en kachels van meer dan vijfendertig jaar oud vervangen worden", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De federatie hoopt voor begin juli onder andere hierover een Green Deal te sluiten met Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege. "Een verbod komt er niet", beklemtoont Lambotte.

2 CEO van Agoria Marc Lambotte.
BELGA CEO van Agoria Marc Lambotte.

Door in te zetten op "de modernste technologieën, in combinatie met een geïntegreerd actieplan", kan de uitstoot van fijnstof door huishoudelijke houtverbranding "fundamenteel" teruggedrongen worden, aldus Agoria, dat deze sector vertegenwoordigt. Daarvoor wijst de organisatie op de nieuwste generatie kachels, die de laagste uitstootwaarden hebben. "Eén open haard heeft dezelfde uitstoot als 278 van de modernste hout- of pelletkachels, maar zes op de tien kachels is ouder dan tien jaar."

Oude toestellen vervangen

Voor Agoria moeten toestellen ouder dan 35 jaar vervangen worden. "Er is in België wel een strenge norm voor nieuwe kachels, maar oude kachels blijven in gebruik, waardoor de uitstoot van fijnstof niet daalt", zegt Lambotte. De organisatie wijst ook op de site 'Stook Slim', waar tips te vinden zijn voor een goede verbranding. "Alles staat of valt met informatie en sensibilisering van gebruikers en installateurs", beklemtoont Lambotte.

Morgen wordt het startschot gegeven voor de onderhandelingen van de Green Deal, bij de opening van Batibouw. 

166 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • David Van der Meersch

    Kom eens af met bewijzen! Ik geloof er niets van!!! Bewijs het aan het volk, mss komt er dan meer begrip! Leve de houtkachel zeg ik jullie ...

  • Polle Vandendesser

    Als je aan zee bent kijk eens naar de horizon als er niet veel wind is als er wel wind is is dat ook zo maar minder zichtbaar, jawel een bruine gloed van de schepen die varen op zware pitch dit is eenongefilterde brij ,een zwarte smurrie waar die scheepsmotoren op draaien 1000x meer vervuilend dan stookolie !

Lees meer