2 De MV Wakashio liep op 25 juli vast voor het eiland in de Indische Oceaan, en lekte al zo'n 1.000 ton olie in het zuivere kustwater. Zaterdagnamiddag is het schip in twee gebroken.
AFP De MV Wakashio liep op 25 juli vast voor het eiland in de Indische Oceaan, en lekte al zo'n 1.000 ton olie in het zuivere kustwater. Zaterdagnamiddag is het schip in twee gebroken.

Voor kust Mauritius vastgelopen schip in tweeën gebroken

De Japanse bulkcarrier die een milieuramp veroorzaakte toen hij vastliep op een koraalrif voor de kust van Mauritius is in tweeën gebroken. "Sinds vanochtend zijn de veiligheidsmaatregelen langs de hele kustlijn opgeschroefd. Het is een volledige noodtoestand", zei de onafhankelijke milieuconsultant Sunil Korwarkasing zaterdag aan het Duitse persbureau DPA.

Volgens Korwarkasing vliegen helikopters al sinds zaterdagochtend van het schip naar de kust en terug, om de resterende olie van het schip over te brengen. De lokale krant Le Mauricien zegt dat het schip brak om 15.40 uur lokale tijd (13.40 uur Belgische tijd).

De MV Wakashio liep op 25 juli vast voor het eiland in de Indische Oceaan, en lekte al zo'n 1.000 ton olie in het zuivere kustwater. Donderdag zei Nagashiki Shipping, het Japanse bedrijf dat verantwoordelijk is voor het ongeval, dat de resterende 3.000 ton olie bijna uit het schip verwijderd was.

Greenpeace eist een volledig onderzoek naar het ongeval, omdat het volgens de milieuorganisatie niet duidelijk is waarom het schip zo gevaarlijk dicht bij het rif vaarde. Evenmin begrijpt ze waarom de autoriteiten er dagen over deden om ter plaatse te geraken.

2
AFP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Lees ook: Mauritius roept de noodtoestand uit na olielek in zee

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van Leeuwen

    Immens groot die Indische Ocean, maar ze moesten per se zo dicht langs dat eiland zo groot als een speldenknop varen om erop vast te lopen en te zinken met enorme schade tot gevolg. Hoe dom zijn toch de meeste mensen.

  • egbert vansteenstraeten

    Wat doet een schip met moderne infrastructuur nog vastlopen op een koraal? Moeten die persé zo kort langs die eilanden varen?

Lees meer