Getty Images

Wat als...we permanent zouden overschakelen op zomer- of wintertijd?

In maart 2021 is het zover: dan zal er binnen de Europese Unie geen aparte winter- en zomertijd meer bestaan, maar is er nog maar één tijd. Altijd wintertijd of altijd zomertijd? Beide scenario’s kennen voor- en tegenstanders, maar welk is het gunstigst voor ons energieverbruik?

Gaan we beter voor zomertijd...
De zomertijd werd in 1977 voor de eerste keer ingesteld als reactie op de oliecrisis. De bedoeling was om in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zodat we onze woning minder lang moesten verlichten. Dit zou resulteren in een lager energieverbruik. Doordat het ’s morgens een uur later licht wordt, komt het daglicht beter overeen met de tijd waarop de meeste mensen opstaan. In juli gaat de zon het vroegste op, en dat is om 5u33.

... of wintertijd?
Als er wordt gekozen voor altijd wintertijd, komt de zon in juli al op om 4u33 en gaat hij onder om negen uur ’s avonds in plaats van tien uur. Maar wat heb je aan daglicht om half vijf ’s morgens, als de meeste mensen nog in hun bed liggen? Eigenlijk zijn deze uren licht ‘verloren’, aldus de critici. Bovendien is door de opkomst van spaarlampen en energiezuinige ledlampen het besparingsargument op vlak van verlichting ook wat achterhaald. In de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen zal de impact van de uurverandering ook zeer beperkt blijven.

Wat vindt Europa ervan?
Als het van het Europees Parlement afhangt, verzetten we onze klok in de nacht van 27 op 28 maart 2021 voor de allerlaatste keer. Zomertijd dus. Maar lidstaten die voorgoed de wintertijd willen hanteren, moeten in oktober van dat jaar een laatste keer omschakelen. Elke lidstaat moet immers nog zelf beslissen welke tijdsregeling hij verkiest, en dat ten laatste tegen april 2020. Qua energiebesparing is het verschil minimaal: door definitief over te schakelen naar zomertijd, zouden we 0,34% aan elektriciteit besparen, aldus een grootscheepse analyse van 44 studies uit 2017.

Tip van de Eneco-specialist
In plaats van winter- en zomertijd tegen elkaar af te wegen, loont het meer de moeite om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Door voor een voordeliger tarief plus een aanbieder van groene stroom te kiezen, doe je meer goeds voor je portemonee én het milieu.

Hernieuwbaar hoeft niet duur te zijn. Dat en nog veel meer over de groene stroom van Eneco ontdek je hier. 

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lot Claeys

    Wintertijd is normale tijd. Doe normaal; er wordt al abnormaal genoeg gedaan onder het mom dat abnormaal OOK normaal moet zijn.

  • raf peeters

    Afschaffen en vooral voor de dieren,overigens ,zomeruur is er ook maar gewoon om 's avonds nog de terrassen te vullen en horeca te laten draaien en niet om energie rede-nen.Winteruur(normale) laten staan en er zullen ook minder ongevallen zijn en volk op de werkvloer die uitgerust is .

Lees meer