2
EPA

Wereld samen in Bangkok voor bescherming van natuur

Vertegenwoordigers van 178 landen zijn vandaag in Thailand bijeengekomen om te praten over biodiversiteit en de bescherming van plant- en diersoorten.

Op de agenda van de conferentie staan onder andere 70 voorstellen voor het beperken of verbieden van handel in bepaalde dier- en plantensoorten. De bijeenkomst is onder de vlag van Cites, de overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten die in 1973 werd gesloten.

Op de lijst die dit keer wordt besproken, staan onder andere twaalf voorstellen om voor bepaalde soorten de al sterk beperkte handel helemaal te verbieden. Zo stellen de Verenigde Staten voor om de handel in ijsbeervellen te verbieden. Andere landen willen dat de commerciële jacht op bepaalde haaiensoorten en de kap van soorten tropisch hardhout aan banden worden gelegd.

Qatar
De landen die het verdrag hebben ondertekend komen elke drie jaar bijeen. De vorige conferentie was in het Arabische Qatar. De bijeenkomst viel toen min of meer in het water omdat de landen bijna alle voorstellen voor bescherming van soorten wegstemden.

Bij elke Cites-conferentie is er een strijd tussen de belangen van de handel en de natuur. Zo sneuvelde in 2010 in Qatar bijvoorbeeld het voorstel om de handel in blauwvintonijn te verbieden. Dat is een bedreigde vissoort die vooral in Japan als delicatesse enthousiast wordt geconsumeerd.

2
AP

Lees meer