2 Luchtvervuiling boven Seoul, Zuid-Korea.
AP Luchtvervuiling boven Seoul, Zuid-Korea.

WHO: "Luchtvervuiling kost 7 miljoen levens per jaar"

Elk jaar sterven naar schatting 7 miljoen mensen door blootstelling aan vervuilde lucht. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Volgens de organisatie ademen negen mensen op de tien slechte lucht in.

Fijnstofdeeltjes dringen door tot diep in de longen en het bloedvatenstelsel, waardoor het risico op onder meer beroertes, hartziektes, longkanker en andere longaandoeningen stijgt. De WHO schat dat door blootstelling aan fijn stof jaarlijks ongeveer 7 miljoen mensen overlijden. 

Volgens de organisatie gaat het om zowat 4,2 miljoen overlijdens als gevolg van vervuilde buitenlucht, door de uitstoot van de industrie en het verkeer. Maar daarnaast zijn er ook 3,8 miljoen doden door vervuiling in het huishouden, door bijvoorbeeld te koken met vervuilende brandstoffen en technologieën.

Metropolen

Het zijn de armste bevolkingsgroepen die het hardst geraakt worden. Meer dan 90 procent van de aan luchtvervuiling gelinkte overlijdens gebeurt in lage- en middellageloonlanden, voornamelijk in Afrika en Azië. Daarnaast is de situatie ook erg in de grootste metropolen. "In veel van 's werelds grootste steden worden de WHO-normen voor luchtkwaliteit met meer dan vijf keer overschreden", zegt Maria Neira van de WHO.

2 Vrouwen dragen beschermende maskers tijdens een slechte dag begin vorige maand in Peking, China.
EPA Vrouwen dragen beschermende maskers tijdens een slechte dag begin vorige maand in Peking, China.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick De pauw

    En dat gaat Vlaanderen alleen oplossen met veel taksen te leggen en verder niets te doen en het geld verbrassen

  • Marco Maerten

    Chris,ook dat is juist...maar het mag ook niet (fiscaal) aangemoedigd worden. Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid bij de burger zelf.

Lees meer