Beeld ter illustratie.
REUTERS Beeld ter illustratie.

WWF wijst op link tussen coronavirus en vernietiging van de natuur

De huidige coronacrisis is een gevolg van de grote menselijke impact op de natuur. Dat staat vandaag in een rapport van natuurbehoudsorganisatie WWF. Het rapport geeft ook aan dat we de gezondheid van de mens beter kunnen vrijwaren door de biodiversiteit beter te beschermen. "Toekomstige uitbraken gaan meer voorkomen als we de biodiversiteit niet beschermen", klinkt het.

Het rapport 'Ecosysteem vernietiging en de opkomst van pandemieën' legt de link bloot tussen de opkomst van pandemieën zoals het coronavirus en onze zware impact op de natuur. WWF waarschuwt dat een herlancering van de economie op dezelfde manier als voor de pandemie niet kan als we de frequentie van dit soort uitbraken willen afvlakken in de toekomst.

"De groeiende impact van de mens op ecosystemen en wilde soorten, versterkt door de effecten van klimaatverandering, vergroot onze blootstelling aan risico's enorm", zegt woordvoerder Koen Stuyck. "Het is daarom essentieel dat we ongerepte natuurgebieden beter beschermen, de illegale en niet-gecontroleerde handel in wilde soorten stoppen, het evenwicht van beschadigde ecosystemen herstellen en de klimaatverandering stoppen."

Het is zeer waarschijnlijk dat de legale en illegale handel in wilde dieren aan de oorsprong ligt van deze uitbraak. Vleermuizen zouden mogelijk de oorsprong van de ziekte kunnen zijn. Ook de vernietiging van natuurlijke ecosystemen zoals tropische bossen verhoogt de kans op besmetting. Gedegradeerde natuurgebieden met een hoge menselijke dichtheid kunnen immers de verspreiding van ziekteverwekkers vergemakkelijken. 

Voorts waarschuwt het rapport nogmaals voor het gezondheidsrisico van de verboden import van bushmeat, vlees van wilde dieren, die de verspreiding van ziekteverwekkers met zich meebrengen.

Lees ook:

Twee weken zonder files en bijna geen vliegtuigen: hoe groot is nu juist de impact op onze luchtkwaliteit? (+)

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • judith wouters

    Dieren zijn er om dat ecosysteem in stand te houden, om de mens gezond te houden, anders bestonden ze niet, de natuur is altijd op consequentie en zuinigheid gericht. Vroeger was dat systeem niet 'beschadigd' en bestond er ook pandemie. Men laat mensen toch geloven wat men wil en nooit in hun voordeel. Angst is het beste middel.

  • ric tamenaars

    Beste Vladimir. Hoe minder biodiversiteit hoe minder lekkernijen op je bord! Of dacht je dat alles uit de winkel in een fabriekje wordt gemaakt?

Lees meer