6 Greta Thunberg poseert op het dek van de Malizia II
AFP Greta Thunberg poseert op het dek van de Malizia II

Zeilreis Greta Thunberg toch niet zo klimaatneutraal: “Crew reist met vliegtuig heen en weer”

De zeilreis van Greta Thunberg naar New York is schijnbaar toch niet zo klimaatneutraal als eerder werd aangenomen. Dat schrijft de Duitse krant Die Tageszeitung op basis van berichten dat de crew met het vliegtuig heen en weer vliegt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Greta Thunberg wil een klimaattop van de Verenigde Naties in New York bijwonen. Maar omdat ze weigert te vliegen, gaat het per zeilboot over de Atlantische Oceaan.

Het team van het supersnelle zeiljacht ‘Malizia II’ gelooft in haar zaak en en bood haar speciaal voor haar missie een zeiltocht over de Atlantische Oceaan aan. “Ik voel me vereerd dat Greta op ons aanbod is ingegaan”, vertelde de Duitse skipper Boris Herrmann eerder al.

Herrmann is bovendien heel ervaren. Hij zeilde al drie keer de wereld rond en één keer deed hij dat zelfs in één ruk. De tweede skipper is Pierre Casiraghi, de jongste zoon van prinses Caroline van Monaco. Daarnaast gaat ook de papa van Greta mee, net als filmmaker Nathan Grossman die een documentaire draait over de oversteek.

6 Een deel van de crew met de Duitse skipper Boris Herrmann (links), filmmaker Nathan Grossman, oprichter van het ‘Team Malizia’ Pierre Casiraghi, Greta Thunberg en haar vader Svante Thunberg aan boord van het jacht Malizia II
EPA Een deel van de crew met de Duitse skipper Boris Herrmann (links), filmmaker Nathan Grossman, oprichter van het ‘Team Malizia’ Pierre Casiraghi, Greta Thunberg en haar vader Svante Thunberg aan boord van het jacht Malizia II

Het schip is uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines die elektriciteit genereren zodat “zodat we een koolstofvrije trans-Atlantische reis kunnen maken”, aldus de 16-jarige klimaatactiviste.

Deze week vertrok het Zweedse klimaatmeisje samen met haar crew. De oversteek zal naar verwachting zo’n twee weken duren.

Maar is die hele onderneming wel zo klimaatneutraal? Op basis van uitspraken van de woordvoerder van de meevarende skipper Boris Herrmann schrijven Die Tageszeitung en Der Spiegel dat het klimaatneutrale doel alleszins niet de hele reis zal gehaald worden. Het eerste deel van de reis is alleszins zo goed als klimaatneutraal, maar het probleem zit hem in het vervolg.

6 Het zeiljacht Malizia II
AFP Het zeiljacht Malizia II

Want eens aangekomen in New York, ziet de crew een lange terugreis met het zeiljacht niet zitten. Zij gaan met het vliegtuig naar huis. Vervolgens worden minstens vijf andere crewleden ingevlogen om het schip op te halen.

“Ongeveer vijf medewerkers zullen met het jacht terug naar Europa zeilen”, verklaarde Andreas Kling, woordvoerder van Skipper Herrmann, aan ‘Die Tageszeitung’. “Natuurlijk vliegen ze daarvoor eerst over de Atlantische Oceaan, dat gaat nu eenmaal niet anders”, aldus Kling.

Meer uitstoot

Thunberg veroorzaakt met haar expeditie meer uitstoot dan wanneer ze samen met haar vader met het vliegtuig een retourtje New York had gedaan, zo stellen Duitse media want in dat geval hadden alle crewleden van het zeiljacht niet over en weer moeten vliegen. De zeilers compenseren elke vliegreis evenwel door donaties te doen aan milieuorganisaties.

Op de vraag of het niet klimaatvriendelijker zou zijn geweest indien Thunberg met een containerschip was meegereisd, antwoordde Kling: “Dat wordt overwogen voor Greta’s terugkeer naar Europa.”

6 Greta Thunberg bij het verlaten van de haven van Plymouth
EPA Greta Thunberg bij het verlaten van de haven van Plymouth

Repliek zeilteam

Het zeilteam verweert zich tegen de kritiek, zo schrijft Der Spiegel. “We hebben de reis in laatste instantie aan ons schema toegevoegd, en als gevolg daarvan moeten twee mensen naar de VS vliegen om het zeiljacht terug te brengen”, claimt teammanager Holly Cova. “Volgens de planning van het team zijn er vier vluchten vereist en niet minstens zes zoals bepaalde media hebben bericht”.

Cova zegt dat de crew onder leiding van skipper Herrmann zelf heeft beslist om dit zo te doen.

“We erkennen dat dit geen perfecte oplossing is”, zei Cova. En voegde ze eraan toe: “De mensheid heeft nog geen manier gevonden om een ​​oceaan over te steken zonder een ecologische voetafdruk achter te laten. Des te meer hoopt ze dat “deze reis de aandacht op dit belangrijke onderwerp zal vestigen”.

6 Een dolfijn hield het zeiljacht even gezelschap
EPA Een dolfijn hield het zeiljacht even gezelschap
6
AP

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Van Mulders

    Greta Thunberg ; wie is zij ? hoe kan zij aan deze media reklame kunnen bekomen hebben ? Wel niet moeilijk !!!! Moeder ; heel bekende opera zangeres in zweden en bekent in hoge kringen …. Vader ; grote bekendheid bij televisie en literatuur …. Anders had dit niet mogelijk geweest ...

  • Tom Vandensavel

    Ik vind dit muggeziften. De bedoeling is goed.

Lees meer