Beeld ter illustratie, Perseïden.
Thinkstock Beeld ter illustratie, Perseïden.

Nachten van vallende sterren: de Perseïden zijn er weer

Wie wensen wil formuleren, kan vanaf vanavond best eens buiten op een donkere plaats vertoeven, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat enkele nachten "vallende sterren" oplevert, zo valt te lezen op de website van Volkssterrenwacht Urania.

Elke zomer trekt de planeet Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan met een snelheid van 60 km per seconde in botsing met de dampkring en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.

De activiteit van de meteorenregen neemt vanaf vandaag toe tot een piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan lijken te komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Beste moment is omstreeks 4 uur.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om, best vanop donkere plaatsen buiten stedelijke gebieden, met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. Bij voorkeur zonder veel lichtvervuiling. Een positieve aanrader is het waarnemen van op een veldbed of luchtmatras.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer