8 Astronauten Bob Behnken (links) en Doug Hurley.
SpaceX Astronauten Bob Behnken (links) en Doug Hurley.

NASA berekende overlevingskansen van twee astronauten die met Crew Dragon van Elon Musk ruimte in geschoten worden

Voor het eerst in bijna tien jaar worden twee Amerikaanse astronauten vanop eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar gebeurde dat met een gloednieuw toestel: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Boezemvrienden Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) zijn de twee astronauten die de nu al legendarische vlucht zullen maken. Een vlucht die wel niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Crew Dragon is vandaag om 21.30 uur (Belgische tijd, 15.30 uur in Florida) aan zijn eerste bemande ruimtereis begonnen. Dat gebeurde vanop lanceerplatform 39A, waar ook Neil Armstrong in 1969 vertrok naar de maan. Het is van 8 juli 2011 geleden dat er nog astronauten vanop Amerikaanse bodem naar de ruimte gestuurd werden. Toen vond de laatste missie plaats van het Spaceshuttleprogramma, dat in 1981 begon met de lancering van de Columbia. De laatste missie werd uitgevoerd door het ruimteveer Atlantis.

Boezemvrienden

De Crew Dragon luidt een heel nieuwe periode in. SpaceX en vliegtuigbouwer Boeing kregen maar liefst 7,8 miljard dollar van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om een opvolger voor de Spaceshuttle te ontwerpen. SpaceX was als eerste klaar. In maart vorig jaar slaagde al een eerste onbemande vlucht met de Crew Dragon naar het internationaal ruimtestation ISS en nu is het tijd voor een bemande vlucht. Aan boord: Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53).


De twee zijn boezemvrienden en hebben er al allebei twee missies met een Spaceshuttle opzitten. Behnken (die afkomstig is uit Missouri) en Hurley (die van New York is) ontmoetten elkaar 20 jaar geleden tijdens hun opleiding bij de NASA. Ze maakten deel uit van NASA Astronaut Group 18, een groep van 17 ruimtevaarders die in 2000 met hun training begonnen. Ze trouwden allebei met een collega-astronaut: Behnken met Megan McArthur en Hurley met Karen Nyberg.

8 Doug Hurley en Bob Behnken aan het lanceringsplatform.
NASA Doug Hurley en Bob Behnken aan het lanceringsplatform.

In 2015 werden ze geselecteerd voor de eerste bemande missie van de Crew Dragon en sindsdien zijn ze nog onafscheidelijker. Hurley (een gepensioneerd kolonel bij de marine) zal verantwoordelijk zijn voor de lancering en de terugkeer op aarde van het toestel. Behnken (een ingenieur en kolonel bij de luchtmacht) zal het dokken van de Crew Dragon aan het ISS in goede banen leiden.

De tocht naar het ISS zal overigens nog geen 24 uur duren. Het is nog niet duidelijk hoe lang de twee er zullen verblijven. Dat zal tussen de één en de vier maanden zijn, afhankelijk van het verloop van de missie. “De missie zal zo lang duren als nodig is voor een testvlucht”, klonk het eerder.

Grapjes

Hoe geolied het team is, bleek onder meer op een persconferentie afgelopen vrijdag. Daarop werd niet alleen duidelijk hoe goed de twee technisch op elkaar zijn ingespeeld, maar ook hoe goed ze persoonlijk met elkaar kunnen opschieten. Getuige de grapjes die over en weer vlogen. Zo gaf Behnken toe dat Hurley gevoeliger is voor hygiëne en beter is in Trivial Pursuit.

8 Zo zal het er in de ruimtecapsule uitzien.
SpaceX Zo zal het er in de ruimtecapsule uitzien.
8 Een beeld van een controlekamer.
SpaceX Een beeld van een controlekamer.

Normaal gezien passen er zeven bemanningsleden in de capsule, maar uit veiligheidsoverwegingen zullen nu maar twee astronauten de eerste bemande vlucht maken. De NASA maakte in de aanloop naar de lancering ook een berekening van hoe riskant de missie exact is.

Aan de nieuwssite Business Insider vertelde de ruimtevaartorganisatie dat er een kans is van 1 op 60 dat de missie mislukt zonder dat de bemanning daarbij omkomt. De kans dat de bemanning van de Crew Dragon het niet overleeft, is 1 op 276. En dat blijken beide astronauten prima te vinden. Behnken en Hurley verklaarden al dat ze zich “erg comfortabel” voelen bij de risico’s die ze lopen.

Zorgen

De vluchtleiding maakt zich overigens het meeste zorgen over ruimteafval en micrometeorieten die het toestel kunnen beschadigen. Daarom kreeg het ruimteschip extra bescherming aan de buitenkant. Het zal ook gefotografeerd worden vooraleer het weer vertrekt aan het ISS.

8 De Crew Dragon is gemonteerd op de recycleerbare Falcon 9-raket.
NASA De Crew Dragon is gemonteerd op de recycleerbare Falcon 9-raket.

Ter vergelijking: het risico op een fatale missie voor de bemanning van de Spaceshuttles van de NASA was 1 op 68. In totaal werden er 135 missies uitgevoerd met de vijf toestellen van het programma: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavour. Twee daarvan liepen fataal af: op 28 januari 1986 ontplofte de Challenger iets meer dan een minuut na de lancering en op 1 februari 2003 onderging de Columbia hetzelfde lot door een beschadiging van het hitteschild bij de terugkeer in onze atmosfeer. Bij allebei de ongevallen kwamen zeven astronauten om het leven.

8 Een beeld van de ontploffing van de Challenger in 1986.
AP Een beeld van de ontploffing van de Challenger in 1986.
8 De bemanning van de Challenger: Ellison S. Onizuka, Christa McAuliffe, Francis R. Scobee, Judy Resnik (bovenaan van links naar rechts), Gregory Jarvis, Ronald E. McNair en Mike Smith (onderaan van links naar rechts).
AP De bemanning van de Challenger: Ellison S. Onizuka, Christa McAuliffe, Francis R. Scobee, Judy Resnik (bovenaan van links naar rechts), Gregory Jarvis, Ronald E. McNair en Mike Smith (onderaan van links naar rechts).
8 De verongelukte bemanning van de Columbia: Rick D. Husband, Kalpana Chawla, William C. McCool (vooraan van links naar rechts), David M. Brown, Laurel B. Clark, Michael P. Anderson en Ilan Ramon (achteraan van links naar rechts).
BELGA/AFP De verongelukte bemanning van de Columbia: Rick D. Husband, Kalpana Chawla, William C. McCool (vooraan van links naar rechts), David M. Brown, Laurel B. Clark, Michael P. Anderson en Ilan Ramon (achteraan van links naar rechts).

Lees ook: Verbaast Elon Musk de wereld opnieuw? SpaceX lanceert de ‘Crew Dragon’ met Amerikaanse astronauten aan boord (+)

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny deley

    Gelukkig zijn er zulke mensen,is dit goed ,weet ink niet ,is dit slecht weet ik niet wat we wel allemaal horen te weten is ,binnen honderd of 2 honderd jaar zal de mensheid koloniën stichten op planeten in ons zonnestelsel,vroeg of laat zullen alle Middelen hier uitgeput op opgedolven zijn,dit is een natuurlijke evolutie van de mensheid

  • Thomas Buick

    Het is weer van dat. Er gebeurd iets interessant op wetenschappelijk vlak en mensen stellen de financiën in vraag. Zonder ruimtevaart hadden jullie geen woningisolatie, cat-scans, velcro, mobiele communicatie,... en het kost nog eens quasi niks. Er gaat meer geld rond in het voetbalmilieu dan in de ruimtevaart en dat geld wordt uiteindelijk opgepot door een paar lucky few. Ik stel voor dat de critici alle moderne zaken uit hun leven schrappen om niet hypocriet te lijken.

Lees meer