2
NASA

NASA onthult hoe CO2-uitstoot eruitziet vanuit de ruimte

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst beelden vrijgegeven van de CO2-uitstoot in onze atmosfeer. De foto's bevatten info die de OCO2-satelliet verzameld heeft van augustus tot oktober. Ze tonen hogere concentraties van het broeikasgas in de zuidelijke hemisfeer.

Volgens een eerste analyse zijn die grotendeels het gevolg van
de seizoensgebonden verbranding van savannes en bossen voor landontginning en landbouw. Een typische karwei tijdens de lente in landen in het zuiden waarbij CO2 vrijkomt.

De OCO2-satelliet, die in juli gelanceerd werd, spoort CO2-concentraties van alle bronnen op, ook van die die door de mens zijn uitgestoten. Vorig jaar bereikte de uitstoot van broeikasgassen een nieuw record. De stijging zou te wijten zijn aan de daling van de door de aardse biosfeer opgenomen CO2, terwijl de uitstoot van dat gas door de mens blijft stijgen.

De OCO2-satelliet werd op 2 juli naar de ruimte geschoten. Het tuig vliegt in een bijna polaire baan op 705 kilometer hoogte. Met de gegevens hoopt de NASA de betrouwbaarheid van de huidige klimaatmodellen te verbeteren. De data zijn ook belangrijk om de wereldwijde koolstofcyclus te monitoren.

2
NASA

Lees meer