4
belga

Neanderthalers meer ontwikkeld dan gedacht

Uit international onderzoek van een constructie met stalagmieten in een Zuid-Franse grot, waar ook Belgische wetenschappers aan hebben meegewerkt, blijkt dat neanderthalers meer ontwikkeld waren dan tot nu toe gedacht: ze beheersten vuur, konden zich organiseren en waren al "goed thuis" in de diepe ondergrond. De resultaten van de studie staan deze week in het vakblad Nature.

De stalagmietenconstructie in de grot van Bruniquel, in de vallei van de Aveyron, werd in 1990 door speleologen ontdekt. Hij bestaat uit twee ringstructuren, waarvan de grootste 30 vierkante meter beslaat, en vier kleinere bouwsels. In alle structuren werden sporen van vuur en verbrande stukjes bot gevonden. In 1995 bepaalde een Frans onderzoeksteam via de koolstofdatering dat een van die stukjes bot minstens 47.600 jaar oud was, de limiet van die dateringsmethode.

4 Het ontdekte bouwwerk in de Bruniquel-grot
Etienne Fabre-Sacc Het ontdekte bouwwerk in de Bruniquel-grot
4
Etienne Fabre-Sacc

Nu bepaalde een groep van internationale onderzoekers, onder wie ook Belgen van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de Universiteit van Bergen, dat de constructies 176.500 jaar oud zijn. Ze gebruikten daarvoor de uranium-thoriummethode, die een foutenmarge van 2.000 jaar heeft. Aangezien de moderne mens pas 40.000 jaar geleden in Europa arriveerde, concluderen de onderzoekers dat de bouwsels door vroege neanderthalers werden neergepoot.

"Het zijn de oudste complexe constructies van de mens ondergronds. Ze bewijzen dat neanderthalers de diepe ondergrond al beheersten, meer dan 140.000 jaar voor de moderne mensen van Chauvet of Lascaux", zegt geoloog Sophie Verheyden van het KBIN. "Een dergelijke constructie vereiste samenwerking en sociale organisatie. Neanderthalers waren moderner dan we tot nu toe dachten", besluit de Franse archeoloog en prehistoricus Jacques Jaubert.

4 Archeoloog aan het werk bij een gestapelde structuur in de Neanderthalergrot van Bruniquel.
Caussade-Speleo Archeoloog aan het werk bij een gestapelde structuur in de Neanderthalergrot van Bruniquel.

Lees meer