EPA

Nederland start fonds in strijd tegen superbacteriën

Nederland steekt 4,5 miljoen euro in een nieuw fonds voor de strijd tegen bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Die eerste bijdrage moet andere landen over de streep trekken om ook geld in het fonds te storten.

Nederland probeert het voortouw te nemen in de strijd tegen resistente 'superbacteriën'. Die maken jaarlijks honderdduizenden slachtoffers, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Deze week ontvangt hij een veertigtal landen om samen resistentie terug te dringen. Artsen staan machteloos en moeten toezien hoe een simpele ontsteking een dodelijke afloop krijgt, waarschuwt Bruins.

Wapenen

De minister wil dat tegengaan door nieuwe antibiotica te maken en medicijnen ook beter te gebruiken, zodat ziekteverwekkers niet de kans krijgen zich daartegen te wapenen. Dat laatste gebeurt vooral in ontwikkelingslanden. Het nieuwe fonds is er vooral voor hen.


Nederland trekt de komende jaren ook 5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    De mens is het meest intelligente wezen, beweert men, maar eigenlijk is die mens alleen maar bezig om oplossingen te vinden voor zijn eigen megagrote blunders: asbest, pesticiden, fijn stof, ... dweilen met de kraan open.

  • Gerrit Pletinck

    Uh, nieuwe antibiotica? Waarvoor is dat nodig? Er zijn ter vervanging toch bacteriofagen genoeg om te onderzoeken ?

Lees meer