Shutterstock

Nieuw bewijs dat meteoriet dinosaurussen uitroeide

Een internationaal team onderzoekers, onder wie geologen van de Vrije Universiteit Brussel, heeft bijkomend bewijs gevonden voor de theorie dat de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden werden uitgeroeid door een meteorietinslag. Om dat bewijs te vinden, onderzochten de onderzoekers gesteenten uit de Chicxulubmeteorietkrater op het schiereiland Yucatán in Mexico.

De impact van een twaalf kilometer grote meteoriet met naar schatting de kracht van tien miljard atoombommen uit de Tweede Wereldoorlog zou catastrofale gevolgen hebben gehad voor het leven op aarde. Nieuw onderzoek toont aan dat die hypothese klopt.

In de Chicxulubmeteorietkrater gingen onderzoekers in de gesteenten uit een 800 meter lange boorkern op zoek naar sporen van het element zavel, maar die vonden ze niet. De stenen in de ondergrond rondom de krater bevatten daarentegen wel veel zwavel. Het ontbreken van die sporen op grote diepte is belangrijk, want het bevestigt de theorie dat door toedoen van de meteoriet de zwavelhoudende mineralen op de plek van de inslag volledig verdampten en in de atmosfeer terechtkwamen.

"Deze enorme hoeveelheid zwavelgas ging verbindingen aan met waterstof en op die manier ontstond er in de hogere atmosfeer een deken van stofdeeltjes dat zich over de hele wereld verspreidde. Hierdoor viel er geen zonlicht meer op aarde en de aanhoudende duisternis resulteerde uiteindelijk in het uitsterven van driekwart van het leven op onze planeet, waaronder de dinosauriërs", zegt VUB-onderzoeker Pim Kaskes.

Dankzij de boorkern uit de Mexicaanse krater kunnen de wetenschappers nu in detail de eerste dagen na de inslag reconstrueren. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Grosemans

    Krokodillen zijn reptielen Patrick. Dino's zaten tussen koud en warmbloedig in, vogels zijn afstammelingen van dinosaurussen en zijn warmbloedig.

  • Patrick Verbelen

    Een factor waaraan wordt voorbij gegaan, als dinosaurussen koudbloedig waren, dan hing het geslacht van hun nakomelingen af van de heersende temperatuur, net zoals we vandaag nog zien bij krokodillen. Onder warme omstandigheden mannelijk, kouder dan vrouwelijk. Misschien is dit wel de echte doodsteek geweest van de dinosaurussen, de nakomelingen allemaal vrouwelijke dino's, aangezien de temperatuur toen behoorlijk zal gezakt zijn.

Lees meer