2
EPA

Nieuwe Chinese draagraket maakt geslaagde maidenvlucht

China heeft voor het eerst en meteen met succes haar nieuwe commerciële draagraket Smart Dragon-1 (SD-1) gelanceerd. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld.

De SD-1 vertrok zaterdag om 6.11 uur Belgische tijd vanop de noordwestelijke ruimtehaven Jiuquan. Drie meegevoerde satellieten kwamen in de vooropgestelde baan. De door drie bedrijven in Peking gebouwde kunstmanen dienen voor aardobservatie en (tele)communicatie.

Gevaarte

De Smart Dragon-1 is ontwikkeld door de China Rocket Co, een spin-off van de Chinese Academie voor Draagrakettechnologie. Hij is op commerciële basis gebouwd om tegemoet te komen aan de lanceermarkt voor kleine commerciële satellieten, zegt Wang Xiaojun van de Academie.


De draagraket is 19,5 meter hoog en heeft een diameter van 1,2 meter. Bij vertrek weegt het gevaarte ongeveer 23,1 ton. De SD-1 draait op vaste brandstof en kan een gewicht van 200 kilo, bestaande uit één of meerdere kunstmanen, in een zonsynchrone baan op een hoogte van 500 kilometer brengen. Een zonsynchrone baan betekent dat de kunstmanen elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip over hetzelfde deel van de Aarde vliegen. (lees hieronder verder)

2
REUTERS

De ontwikkeling duurde minder dan 18 maanden. Intelligente technologie moet helpen de data van de raket te analyseren om de efficiëntie en accuratesse nog te verbeteren.

Lanceercontract

Na ondertekening van een lanceercontract is het mogelijk de SD-1 in zes maanden tijd te vervaardigen. Eenmaal op de lanceerplaats, kan de draagraket binnen de 24 uur vertrekken.

China Rocket wil tegen eind volgend jaar al vijf van zijn nieuwe draagraketten gelanceerd zien.

Peking beschikt al sinds jaar en dag over zijn Lange Mars-draagraketfamilie.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer