Mark Klingler/Carnegie Museum of Natural History

Nieuwe dinosaurus ontdekt: Chicken from Hell

Wetenschappers hebben een vogelachtige dinosaussoort ontdekt: 3 meter lang, 260 kilo, met een tandenloze bek, een benige kam op zijn kop, krachtige klauwen en voorpoten, een dunne staart en veren over zijn hele lijf. Hij behoort tot de oviraptosaurusen, maar wordt Chicken from Hell genoemd.

Dat is de bijnaam die de wetenschappers hem gaven. De dino-vogel is niet echt een kip, en eigenlijk ook geen vogel. Het is wel degelijk een dinosaurus, die tijdens het krijttijdperk, tussen 68 en 66 miljoen jaar geleden leefde.

"Hij zag eruit als een absurde, uitgerekte kip", stelt paleontologe Emma Schachner van de universiteit van Utah.

"Het leek op een kruising tussen een kip en een hagedis", meent Tyler Lyson, een paleontoloog van het National Museum of National History die in 1999 meehielp bij de opgravingen van de fossielen op de boerderij van zijn oom in Noord Dakota.

De fossielen van drie van deze 'nieuwe' dinosaurussen werden gevonden in een rotsformatie die Hell Creek Formation wordt genoemd, op drie lokaties in Noord- en Zuid-Dakota. De naam van die rotsformatie inspireerde de wetenschappers om het dier 'Chicken from Hell' te noemen.

Lees meer