2 De nieuwe soort pterosaurus kreeg de naam ‘Ferrodraco lentoni’ - naar de Latijnse woorden ferrum voor ijzer, draco voor draak.
Scientific Report De nieuwe soort pterosaurus kreeg de naam ‘Ferrodraco lentoni’ - naar de Latijnse woorden ferrum voor ijzer, draco voor draak.

Nieuwe soort vliegende dinosaurus ontdekt die op draak lijkt

In het Australische binnenland is een nieuwe soort pterosaurus, een prehistorische vliegende dinosaurus, gevonden. De ontdekking suggereert dat het dier er langer overleefde dan elders op het continent. Hij werd ‘Ferrodraco lentoni’ genoemd, een verwijzing naar ‘draak’.

De dino had een spanwijdte van vier meter en leefde mogelijk tussen de dinosauriërs die ongeveer 96 miljoen jaar geleden in het Winton-gebied in Queensland zwierven, zo blijkt uit een studie die in het tijdschrift Scientific Reports staat. De gevleugelde dinosaurus, met spijkervormige tanden, was in staat om lange afstanden te vliegen. Op het land liep hij op alle vier de ledematen.

Het gedeeltelijk versteende skelet van deze nieuwe pterosaurussoort werd door paleontologen ontdekt in ijzersteen in 2017. Het werd gevonden buiten het kleine stadje Winton, dat bekend staat om prehistorische fossielen.

Het exemplaar kreeg de naam ‘Ferrodraco lentoni’ - naar de Latijnse woorden ‘ferrum’ voor ijzer, ‘draco’ omdat hij wat lijkt op een draak en de naam van Wintons voormalige burgemeester Graham Lenton, die stierf in 2017.

2 Fossielen van pterosauriërs zijn zeldzaam, omdat hun botten dun en hol waren.
Scientific Report Fossielen van pterosauriërs zijn zeldzaam, omdat hun botten dun en hol waren.

De ontdekking is de eerste in zijn soort in Australië, zei hoofdauteur Adele Pentland van de Swinburne University. Australië heeft niet veel fossielen van pterosauriërs, met minder dan 20 bekende fragmentarische exemplaren. Over de hele wereld zijn de fossielen van de soort overigens zeldzaam, omdat hun botten dun en hol waren.

Unieke tanden

Onderzoekers vertelden dat ze wisten dat het om een voorheen onbekende soort van de pterosauriërs ging vanwege de unieke tandkenmerken, waaronder kleine voortanden.

De bevindingen suggereren dat het gaat om een eerder onbekend lid van het Anhanguera-geslacht van pterodactylen, waarvan wordt aangenomen dat ze ongeveer 100 tot 94 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven, aldus de studie. 

Bekijk ook: Hoe reageren kinderen als ze plots een dinosaurus zien?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eva Munet

    Op het eerste gezicht leek dat toch eerder op een kale pelikaan met tanden.

Lees meer