My new roots

NINA tipt: gezond zadenbrood zonder broodmachine

Wil jij graag gezonder eten maar heb je moeite om vaarwel te zeggen tegen brood? Dat gevoel ken ik. Het resultaat van mijn zoektocht? De blog van Sarah Britton en haar heerlijke recept voor zadenbrood!

Voor het zadenbrood heb je geen bloem of gist nodig. Ook je broodmachine mag in de kast blijven staan. Wat je wel nodig hebt is een bakvorm en de volgende ingrediënten:

- 135 gram zonnebloempitten of pompoenpitten of een mengeling pitten
- 90 gram lijnzaad
- 145 gram havermout
- 65 gram hazelnoten, of amandelen of walnoten
- 2 eetlepels zaadjes als chiazaad of sesamzaad
- 1 theelepel fijn zeezout
- 3 eetlepels Psylium husk poeder (of 4 eetlepels psylium husk vlokken)
- 1 eetlepel ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing
- 3 eetlepels kokosolie of ghee of een mengeling ervan
- 350 mililiter lauw water

Zo ga je te werk

Voeg al de droge ingrediënten samen in een kom. Meng de siroop en de olie in het water en voeg het toe aan de droge mengeling. Roer vervolgens alles goed samen tot een geheel. 

Deze mengeling spatel je nu in een cakevorm (een siliconenvorm of gewone cakevorm bekleed met bakpapier). Druk het deeg goed aan. Plaats de vorm in het midden van een voorverwarmde oven (175°C) en bak het zadenbrood ongeveer 25 minuten. 

Hierna verwijder je het brood uit de vorm en leg je het ondersteboven terug op het rooster. Zo laat je het nog ongeveer 35 minuten afbakken. 

Klinkt het brood hol? Dan is het klaar! 

Voordat je begint te snijden, laat je het brood even op de rooster buiten de oven afkoelen. 

Je kan het brood roosteren om als tussendoortje te eten. Of besmeren met beleg als ontbijt of middagmaal. 

Smakelijk! :-)

Lees meer