Nobelprijswinnaar Tim Hunt.
AP Nobelprijswinnaar Tim Hunt.

Nobelprijswinnaar: "Hou vrouwelijke en mannelijke wetenschappers apart"

Vrouwen en mannen laten samenwerken in een laboratorium, dat is om problemen vragen. Dat beweert althans de Britse biochemicus Tim Hunt, die in 2001 de Nobelprijs voor de Geneeskunde won. "Je wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en wanneer je ze bekritiseert, huilen ze." Hunt excuseerde zich vandaag voor die woorden, maar blijft ze 'waar' vinden.

Tim Hunt (72) nam het woord op een bijeenkomst van vrouwelijke wetenschappers en wetenschapsjournalisten op de World Conference of Science Journalists in het Zuid-Koreaanse Seoel, zo bericht The Guardian. Hij gaf toe dat hij de reputatie had een "[mannelijke] chauvinist" te zijn, maar stelde toen onomwonden. "Laat me jullie vertellen over mijn probleem met meisjes. Drie dingen gebeuren wanneer je in het labo bent. Je wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en wanneer je ze bekritiseert, huilen ze."

Daarom zei Hunt dat hij een voorstander was van 'single-sex labs', aparte laboratoria voor mannen en vrouwen. Waarna hij er nog snel aan toevoegde dat hij "vrouwen niet in de weg wilde staan". Een aanwezige zette Hunts opmerkingen op Twitter met het commentaar: "Echt waar? Denkt deze Nobelprijswinnaar dat we nog altijd in de Victoriaanse tijd leven?"

Vernietigend

The Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen waartoe Hunt behoort, zag zich door de heisa genoodzaakt zich te distantiëren van zijn woorden. "De opmerkingen van Tim Hunt weerspiegelen onze visies niet", klonk het daar. "Te veel getalenteerde individuen kunnen hun wetenschappelijk potentieel niet vervullen omwille van kwesties zoals geslacht en de Society wil net helpen om dit recht te trekken."

Hunt verontschuldigde zich vandaag op BBC Radio 4 oprecht voor het feit dat hij mensen voor het hoofd gestoten of gekwetst had. Maar hij herhaalde ook dat hij "het deel over problemen met meisjes echt meende". "Ik wilde gewoon eerlijk zijn", klonk het. "Het is waar. Ik ben verliefd geworden op mensen in het labo. En mensen in het labo zijn verliefd geworden op mij. En dat werkt vernietigend voor de wetenschap, want het is net belangrijk dat mensen in het labo op gelijke voet staan."

Ook in een persbericht herhaalde hij: "Ik heb spijt dat wat ik als lichtvoetige ironische opmerkingen beschouwde, zo serieus wordt genomen. Het spijt me ook dat mensen er aanstoot aan namen. Ik wilde zeker geen vrouwen vernederen, maar gewoon eerlijk zijn over mijn eigen tekortkomingen."

'Ik wilde gewoon eerlijk zijn'

Nobelprijswinnaar Tim Hunt

Lees meer