De nieuwe kabel komt rondom het hele Afrikaanse continent te liggen.
BELGAIMAGE De nieuwe kabel komt rondom het hele Afrikaanse continent te liggen.

Onderzeese kabel van 37.000 kilometer moet problemen met internet in Afrika oplossen

Een nieuwe onderzeese kabelverbinding moet vanaf 2024 het internetverkeer in 23 landen uit Afrika, Europa en het Nabije Oosten verbeteren. Een internationaal consortium stelde het project, 2Africa, donderdag voor in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. 

Naast bedrijven als MTN, Orange, Facebook, Vodafone en Telecom Egypt behoort ook China Mobile International tot het consortium. De 37.000 kilometer lange onderwaterkabel zal Europa verbinden met 16 Afrikaanse landen, in oostelijke richting via Egypte, en via Saudi-Arabië met het Nabije Oosten. De kabel komt rondom het hele Afrikaanse continent te liggen. Eind 2023, begin 2024 zou hij in gebruik genomen worden.

De nieuwe kabel zal ook, met onder meer het oog op de nieuwe internetstandaard 5G, een capaciteit hebben die die van alle tot nu toe bestaande kabels naar Afrika overstijgt. Alcatel-dochter Submarine Networks (ASN) zal de werkzaamheden uitvoeren. 

Kapotte kabels

Regelmatig zorgen kapotte onderzeese kabels in Afrikaanse landen voor grote internetproblemen. In januari nog gingen twee kabels in de Atlantische Oceaan stuk die verschillende Afrikaanse landen met Europa verbinden. Ook internationale oproepen en mobiele roaming ondervonden daardoor hinder. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Lersberghe

    @Jules Vermeers Een verbinding met de rest van de wereld zal de ontwikkeling sterk ten goede komen. Er zijn nu eenmaal factoren zoals lokaal klimaat die amper te beïnvloeden valt. Als het land vooruit gaat, gaan dingen zoals landbouw en watervoorziening ook verbeteren.

  • Jules Vermeers

    Afrika heeft grotere problemen dan dat internet.

Lees meer