2 Een beeld van de nieuwe bezoeker van ons zonnestelsel, genomen door het Gemini Observatory op Hawaii.
Photo News Een beeld van de nieuwe bezoeker van ons zonnestelsel, genomen door het Gemini Observatory op Hawaii.

Opnieuw mysterieus ruimte-object ontdekt dat van buiten ons zonnestelsel komt

Astronomen hebben opnieuw een ruimte-object gespot in ons zonnestelsel dat daar niet uit afkomstig is. Het is nog maar de tweede keer dat zoiets gebeurt, na de ontdekking van een mysterieuze sigaarvormige ruimterots in 2017. Op 7 december zal het object – waarvan ook nu niemand weet wat het precies is – zijn kleinste afstand tot de zon bereiken.

2I/Borisov: zo heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) het ruimte-object genoemd, naar ontdekker Gennady Borisov. Die amateurastronoom uit de Krim spotte het als eerste op 30 augustus met een zelfgemaakt telescoop. Het object leek op een komeet.

Zekerheid

Na een week van observaties door astronomen van over de hele wereld, slaagde het Minor Planet Center van het Amerikaanse Smithsonian Astrophysical Observatory erin om een voorlopige baan te berekenen van het object en dat wees erop dat het van buiten ons zonnestelsel kwam. Een conclusie die intussen met zekerheid bevestigd is.


Op basis van zijn helderheid vermoeden wetenschappers dat het object een diameter heeft van enkele kilometers. Dat is echter niet exact te bepalen omdat er rond de kern een aura zit.

2I/Borisov zou op 7 december op zijn dichtste punt bij de zon komen. Het object zou zich dan op 2 Astronomische Eenheden (300 miljoen kilometer) van de Aarde én van de zon bevinden. Ter vergelijking: dat is twee keer de afstand van de Aarde tot de zon.

Het object zou op zijn helderst zijn in december en januari en te zien aan de zuidelijke hemel. Daarna zal het zich weer verder van ons verwijderen en voorgoed uit ons zonnestelsel verdwijnen. (lees hieronder verder)

2 1I/Oumuamua.
Photo News 1I/Oumuamua.

Het is nog maar de tweede keer dat wetenschappers een object waarnemen in ons zonnestelsel dat daar niet uit afkomstig is. In 2017 werd 1I/Oumuamua ontdekt en dat was meteen wereldnieuws. Er werd volop gespeculeerd over wat het precies kon zijn en daarbij werd zelfs geopperd dat het om een buitenaards ruimteschip ging. Maar tot nu toe heeft men nog niet met zekerheid kunnen vaststellen wat het precies is. Hetzelfde geldt voorlopig voor 2I/Borisov.

Waarneembaar

2I/Borisov zal wel langer waarneembaar zijn dan 1I/Oumuamua – verscheidene maanden – en dat is een vooruitzicht dat wetenschappers plezier doet. Ze hopen dat ze de mysterieuze bezoeker van ons zonnestelsel daardoor grondiger zullen kunnen bestuderen.

De nieuwe vondst doet vermoeden dat er nog meer van dergelijke objecten zijn en die zouden een nieuwe manier kunnen bieden om processen in andere sterrenstelsels te onderzoeken.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wouter Beyen

    M De Haes, dan hadden ruimtesonde en de maanmissies die planeet al lang waargenomen.

  • Danny Govaerts

    Hoe verder we gaan in de tijd hoe beter onze waarnemings toestellen. Wie weet wat er in de laatste honderd jaar gepasseerd is wat we niet gezien hebben .en misschien paseerd er in de volgende 10 jaar we zo veel voor de nieuwste aperatuur dat het niet meer interessant is het te vermelden.

Lees meer