De opslagtanks voor radioactief besmet water in Fukushima bevatten al een miljoen ton water. Volgens de Japanse milieuminister is er geen plaats meer voor extra opslagtanks en rest er maar één oplossing: het water lozen in de oceaan.
REUTERS De opslagtanks voor radioactief besmet water in Fukushima bevatten al een miljoen ton water. Volgens de Japanse milieuminister is er geen plaats meer voor extra opslagtanks en rest er maar één oplossing: het water lozen in de oceaan.

Exclusief voor abonnees

Radioactief water van Fukushima in oceaan lozen? “Kwestie van imago en kostenbesparing”

Bezoekers Olympische Spelen willen geen zee van opslagtanks zien

Japan ziet zich genoodzaakt om radioactief afvalwater, van de in 2011 door een tsunami verwoeste kerncentrale in Fukushima, in de Grote Oceaan te dumpen. Dat zei de Japanse minister van Milieu Yoshiaki Harada tijdens een persconferentie. “Japan wil zijn imago oppoetsen in aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar”, zo reageert milieuorganisatie Greenpeace.

Energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (TEPCO), de uitbater van de kerncentrale die ook verantwoordelijk is voor de opslag van het radioactief besmette water, zal tegen de zomer van 2022 geen plaats meer hebben om nog meer afvalwater in tanks op te slaan. Het bedrijf heeft al meer dan 1 miljoen ton aan radioactief water opgeslagen in duizend tanks. Het gaat om grondwater dat besmet raakte nadat het zich vermengde met water dat werd gebruikt in de - gefaalde - poging te verhinderen dat de drie beschadigde reactoren zouden smelten.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert De Vries

    Er zijn technieken om het besmette hoogradioactief water te zuiveren, maar dat gaat Tepco handenvol geld kosten... Qua dit hoogradioactief water in zee lozen, cesium-137 heeft een relatief lange halfwaardetijd van 30 jaar maar erger is het aanwezige plutonium met een zeer lange halfwaardetijd van 24000 jaar. Dus François Van Mol, waarom zou dit water al lang laag radioactief zijn ?

  • Krista Thijs

    Sedert de Fukushima ramp vragen Nederland en Duitsland herhaaldelijk om de oude Belgische kerncentrales te sluiten . Als kernenergie zo winstgevend is waarom zijn de oude centrales nog niet ontmanteld en desnoods vervangen door “veiligere” thoriumcentrales ? In plaats van hier 20 jaar over te praten , neem beslissingen doe iets ! Als er een kernramp gebeurt in dit klein land, leven we straks allemaal als vluchteling, voor 3000 jaar in een ander land . Is hier dan niemand bekwaam

Lees meer