REUTERS

Robot leert zichzelf koken door naar YouTube te kijken

Een team van Amerikaanse en Australische wetenschappers claimt dat hun robot heeft leren koken door eenvoudigweg naar YouTube-video's te kijken.

Onderzoekers van de universiteit van Maryland en het Australische onderzoekscentrum NICTA hebben de robot via neurale netwerken volgestouwd met kennis. Het gaat zowel om audio- als videofragmenten die de robot in staat stellen om te handelen op basis van nieuwe ervaringen.

De robot maakt gebruik van herkenningstechnieken om voorwerpen te identificeren en bestuderen hoe mensen met die voorwerpen omgaan. Dankzij die techniek kan de robot zelfs vaak voorspellen welke handeling de mens vervolgens met het voorwerp zal stellen.

Moderne robots kunnen dus niet alleen aangeleerd worden hoe ze bepaalde handelingen op een mechanische manier kunnen herhalen maar ook 'begrijpen' hoe deze handelingen in zijn werk gaan.

Volgens de wetenschappers heeft hun artificieel intelligente robot leren koken door naar 88 kookvideo's op het web te kijken. Eens de robot de filmpjes had geanalyseerd, wist de robot hoe hij voedsel moest klaarmaken.

Lees meer