Kroenitsjev

Rusland lanceert zware draagraket met succes

Vanop de noordelijke Russische lanceerbasis Plessetsk heeft Rusland vanmorgen voor het eerst zijn nieuwe draagraket gelanceerd. De 852 ton wegende Angara-5A vertrok zoals gepland om 06.57 uur Belgische tijd.

Volgens het staatspersbureau Ria Novosti verliep de eerste fase van de lancering succesvol. De vijf RD-191-motoren van de eerste trap, draaiend op kerosine en vloeibare zuurstof, functioneerden zoals het hoort. Een extra trap, de baaninjector Breeze-M, maakte zich vervolgens los om een dummy-satelliet in een geostationaire baan af te zetten.

President Vladimir Poetin volgde de testlancering per videoconferentie. De nieuwe draagraket moet op termijn de Proton vervangen. Bouwer van beide raketten is het staatsbedrijf Kroenitsjev.

De Angara zal in meerdere versies beschikbaar zijn, naargelang het gewicht en de aard van de mee te voeren satelliet(en).

Vorige week heeft ook India met succes een nieuwe zware draagraket getest. De Europese Ariane domineert het marktsegment van de zware satellieten.

Lees meer