Ter illustratie: een B-2 bommenwerper.
thinkstock Ter illustratie: een B-2 bommenwerper.

Russische stealthbommenwerper moet kernbommen afvuren vanuit ruimte

Rusland werkt aan een nieuw soort stealthbommenwerper die op slechts twee uur naar eender welke plaats ter wereld kan vliegen en een kernaanval kan lanceren vanuit de ruimte. De eerste testen met een prototype van de motor waren succesvol. De hypersonische PAK-DA-bommenwerper, die onzichtbaar is voor radartechnologie, zal naar verwachting vanaf 2020 de lucht ingaan.

De PAK-DA wordt uitgerust met een speciale hybride Turbofan-motor, die het toestel in staat stelt om een lage ruimtevlucht te maken. Zolang de bommenwerper zich bevindt binnen de atmosfeer van de aarde zal hij vliegen op kerosine. Eens in de ruimte, schakelt de motor over op methaan en zuurstof, waardoor de PAK-DA zonder lucht kan vliegen.

Het vliegtuig is ontworpen om op te stijgen op gewone luchthavens en naar de ruimte te vliegen met een lading langeafstandsraketten, waaronder hypersonische kernraketten. Van daaruit zal het aanvallen op doelwitten kunnen uitvoeren alvorens terug te keren naar de basis.

Wapenwedloop

Rusland, China en de VS zijn momenteel verwikkeld in een nieuwe wapenwedloop voor de ontwikkeling van hypersonische vliegtuigen en raketten die tot vijf keer sneller zijn dan de geluidssnelheid.

De PAK-DA wordt ontwikkeld door het Tupolev Design Bureau, dat ook de beruchte Tu-95-bommenwerpers ontwerp. De voorbije maanden werden herhaaldelijk Tu-95's in de buurt van het Britse luchtruim gesignaleerd.

2020

Generaal Sergei Karakayev, commandant van de Russische Strategische Raketmacht, bevestigt dat een prototype van de motor al gebouwd en getest werd. "De inzetbaarheid van de eenheid is bewezen. We bekijken nu de aanpassingen, wat ongeveer een jaar zal duren. Zodra we het eens zijn over de plannen, zullen we de motor zelf beginnen bouwen. In het tweede jaar van de ontwikkeling (2018) zullen we de hardware bouwen. Misschien loop ik te hard van stapel en duiken er enkele problemen op, maar tegen 2020 zouden we een volledig functionerend product moeten hebben."

De motor van de PAK-DA wordt tentoongesteld tijdens het Internationale Militaire Technologieforum in Moskou in september.

Lees meer